Sociale actie tegen gedachtengoed Schild en Vrienden

Vlak voor het proces tegen Schild & Vrienden van start ging, was er ook een solidariteitsactie. Enkele middenveldorganisaties zoals Hand in Hand tegen racisme, LGBTQ+-organisatie çavaria en het 8-mei collectief waren present.  De organisaties willen hun steun geven aan de doelwitten van de extreemrechtse beweging. Want hun uitspraken hebben veel mensen geraakt, klinkt het. 

Een uur voor de start van het langverwachte proces tegen Dries Van Langenhove, en zes andere leden van Schild en Vrienden, voeren enkele middenveldorganisaties zoals çavaria en Het Groot Verzet een steunactie voor de doelwitten van Schild en Vrienden. Van Langenhove en zijn leden deden onder meer racistische uitspraken. Organisatie Hand in Hand tegen racisme wil met de actie aantonen dat men hier niet zomaar mee weg kan komen. 

Marius Dekeyser, coördinator Hand in Hand tegen Racisme: "Wij willen een duidelijke oproep doen dat er duidelijk een lijn, een rode lijn, moet getrokken worden. Dat dit zo niet verder kan. Dat steun aan doelwitten van racisme heel belangrijk is en dat de vrijheid van meningsuiting vooral ook geldt voor die doelwitten van extreemrechts. Dat was vaak een argument van extreemrechts 'wij hebben toch het recht om te zeggen wat wij willen?'. Maar dat geeft niet het recht om mensen te bedreigen, te belasten en te intimideren".

Racisme is niet de enige tenlastelegging tegen Van Langenhove en de zes andere leden. Ze spotten ook met de LGBTQ+-gemeenschap. Schild en Vrienden zet de klassieke waarden voorop, klinkt het. Vooral aan mensen die in transitie zijn wordt de boodschap gegeven dat zij er niet mogen zijn, vertelt LGBTQI+-organisatie çavaria. Zij staan hier om aan te tonen dat dit betoog geen plaats heeft in de maatschappij en willen het welzijn van de gemeenschap verdedigen.