vrijdag 14 juni
19°C
35 km

Schoolkinderen zingen Gentse liedjes

Je kon het hier gisteren al horen, we zitten momenteel in de "Week van het Gents". En daarvoor trokken we vandaag naar de Bijloke. Daar weerklonk vandaag het accordeon van volkszanger Wim Claeys vergezeld van zijn kinderkoor De Stemband. Zij trokken de voorbije weken naar de Gentse scholen met hun echte Gentse liedjes. En vandaag kwamen alle scholen samen voor een Gents zangfeest. 

Dat de jeugd geen dialect meer kan, ontkrachten deze 700 kinderen in de concertzaal van de Bijloke. Zij leerden onder leiding van volkszanger Wim Claeys en kinderkoor De Stemband enkele Gentse volksliedjes uit de jaren '30.  Stuk voor stuk echte meezingers. Het dialect is wat aan het uitdoven maar de liedjes mogen nooit verdwijnen. 

Wim Claeys, volkszanger: "Waar het voor mij om gaat is dat die liedjes doorleven. Die liedjes staan voor verbinding, die staan voor samenhorigheid. Je hebt het vandaag gezien hier zaten kinderen uit alle hoeken van de wereld vandaag uit de zaal. Die zingen allemaal een Gents liedje en dat zijn allemaal Gentenaars, daar gaat het mij over. Of dat dat in het Gents gezongen wordt of niet, dat is bijzaak eigenlijk. Maar ja, ze zijn geschrevenin het Gents en mijn moedertaal is ook Gents. Dus als ik ze moet doen, doe ik ze in het Gents want ik niet niet anders. Maar eigenlijk is de kern van de zaak niet maar de kern van de zaak is voor mij dat we die liedjes blijven zingen". 

Dat Gentse dialect aanleren gaat vlot en dat is ook te horen,  want alle kinderen in de zaal zingen uitbundig mee. Het zijn korte strofes die goed in de mond vallen. Zet daar een accordeon bij en je krijgt een echt zangfeest. Hoe oud de nummers ook zijn, bij de Gentenaars van morgen vallen ze goed in de smaak.