zaterdag 24 februari
8°C
16 km

Ronse krijgt minder geld van Vlaanderen als faciliteitengemeente

De actiegroep Ontgrendel Ronse vindt het niet kunnen dat de stad geen extra subsidies krijgt van Vlaams minister Bart Somers en dat terwijl 4 andere faciliteitengemeenten wel meer geld krijgen. Ronse is als faciliteitenstad verplicht om burgers dienstverlening in het Frans aan te bieden als ze daar naar vragen. Volgens Ontgrendel Ronse heeft de stad even veel recht om extra middelen te krijgen, net als de andere faciliteitengemeenten. De actiegroep stuurt dan maar zelf een factuur naar minister Somers in de hoop toch extra geld te krijgen.

6 faciliteitengemeenten

Op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië liggen er 6 zogenaamde faciliteitengemeenten. Dat betekent dat zij gemeentelijke diensten ook in het Frans moeten aanbieden als inwoners daar naar vragen. Vlaams minister Bart Somers maakt nu voor 4 van de 6 gemeenten extra subsidies vrij. Dat doet hij omdat een faciliteitengemeente niet kan fuseren en omdat de vier gemeentes hard getroffen zijn door de inflatie. Maar de stad Ronse valt uit de boot. ''Opnieuw worden we het slachtoffer van de taalfaciliteiten'', zeggen ze bij de actiegroep Ontgrendel Ronse.

Paul Carteus - Ontgrendel Ronse
"En dat vinden we niet rechtvaardig. Wij begrijpen niet waarom wij eruit vallen. Wij hebben ook onze noden en tekorten. We hebben ook zaken die we missen omdat we niet kunnen fusioneren als taalgrensgemeente. Wij ontlopen heel veel geld om met andere gemeenten samen te werken. Wij hebben de problematieken van een middelgrote centrumstad. Qua sociale opbouw van de stad, in ons onderwijs. Economisch hebben we ook behoefte aan geld."