Reuzenaronskelk staat weer in bloei

In de plantentuin van de Universiteit Gent staat een reuzenaronskelk in bloei, en er zijn nog twee andere aronskelken die binnenkort  zullen openen. Dat er drie reuzenaronskelken zo kort na elkaar bloeien, is erg uitzonderlijk. Wij gingen eens kijken en ruiken. 

De reuzenaronskelk of amorphophallus titanum spreekt tot de verbeelding: niet alleen door haar vorm en omdat ze maar eens om de zoveel jaar bloeit, maar ze staat ook gekend om het aroma van verrotting dat ze verspreidt. En daar komen geïnteresseerden als vliegen op af. Dat er nu drie bloemen bijna op hetzelfde moment in bloei staan, is nooit gezien hier in Gent. 

Herbert Evrard - tuinier Plantentuin: "We zijn een achttien jaar geleden daarmee begonnen. Toen hebben we uit zaad een achttal exemplaren opgekweekt. Je krijgt telkens een cyclus van een blad dat ongeveer een jaar blijft staan. Dat sterft dan volledig af. De knol wordt telkens groter. Na een aantal jaren kan die knol een bloem produceren, zoals je hier achter ons ziet. Dit jaar hebben we geluk want we gaan dus drie bloemen hebben, wat zeer uitzonderlijk is en nog niet is voorgekomen bij ons". 

In de serre staan aronskelken in alle fases van hun cyclus. Er staan er nog twee klaar om open te bloeien, en dat is waarschijnlijk voor binnen een paar dagen. Wie het wel en wee van de aronskelken online wil volgen, kan terecht op de website van het Gents Universitair Museum voor een livestream. Bezoeken kan in de serres van de Plantentuin, die speciaal voor de gelegenheid 's avonds langer open blijven. Eens de bloemen open staan, moet je snel zijn, want ze bloeien elk maar 72 uur. Dan kan het weer jaren wachten zijn voor er nog eens eentje te zien, én te ruiken is.