vrijdag 1 december
0°C
90 km

PostNL zet fietscargo's in om te leveren in Gent

Woon je in Gent en verwacht je een pakje van PostNL? Dan kan het best zijn dat het pakje voortaan met een cargofiets geleverd wordt. In juli is de koerierdienst gestart met een proefproject waarbij drie fietskoeriers hun pakjes met de fiets leveren. EN dat experiment is goed meegevallen.  Het is een efficiëntere manier van werken in een stad... waar je met de wagen niet op alle plaatsten kan komen. PostNL wil zo een duurzame koerierdienst zijn. 

Post NL exeprimenteerde de afgelopen maand met cargobikes om hun pakjes te leveren in de Gentse binnenstad. Er werden drie testkoeriers aangenomen om de vrachtfietsen uit te testen. Een cargobike mag dan wel groot zijn, het is een veel gemakkelijker om in een stad als Gent pakjes te leveren. Je mag bijna overal langs en parkeren is geen probleem. Het is ook voor andere weggebruikers veiliger dan een busje.

Lies Florentie, woordvoerder Post NL: "Het is zo dat een cargobike een keer vanuit het depot naar het stadscentrum rijdt, hier de pakjes bij hen thuis bezorgd en dan na zijn dag, na de bezorging, terug naar het depot rijdt om daar de dag af te sluiten. Nu, dit betrof een proefproject. Dat wil zeggen dat we geprobeerd hebben, gekeken hebben hoe het werkt. We hebben medewerkers daarvoor aangeworven en hebben gekeken hoe het hen afging". 

En die evaluatie is bijzonder positief. Vanaf september komt er ook in het centrum een depot voor de fietskoeriers zodat ze nog sneller kunnen starten met leveren. Het is niet de bedoeling om de PostNL-busjes volledig uit de stadskern te weren. Daarvoor zijn bepaalde paketten te groot. Maar de koerierdienst trekt nu wel de kaart van een duurzame levering met cargobikes én elektrische busjes.