zaterdag 24 februari
8°C
11 km

Parkeerproblemen op The Loop

De horecabeurs in Flanders Expo is in volle gang en lokt opnieuw tienduizenden bezoekers. Velen komen met de wagen, maar de parkeermogelijkheden op The Loop in Sint-Denijs-Westrem zijn al snel volzet. Het gevolg is dat veel automobilisten wildparkeren op een fietspad of op de openbare weg. Bevoegd schepen Filip Watteeuw zegt dat er binnenkort paaltjes komen om illegaal parkeren tegen te gaan, maar hij vindt ook dat de politie strenger moet optreden.

Het is 11 uur in de voormiddag en de bezoekers voor de horecabeurs in Flanders Expo komen massaal toe op The Loop in Sint-Denijs-Westrem. Al snel ontstaat er een file om de parking op te rijden. Iets later in de namiddag is de bezoekersparking volledig volzet, 3500 plaatsen. Bezoekers worden omgeleid naar de parking onder het station Gent-Sint-Pieters, maar velen doen die moeite niet en parkeren zich ergens illegaal. Zoals hier, half op het fietspad of gewoon op de openbare weg. 

Yves De Bruyckere - Fietsersbond Gent: "Dat was vroeger tijdens de Zesdaagse ook het geval. We weten dat de politie het daar samen met de stadsdiensten zeer goed aanpakt. We gaan ze niet gaan controleren, maar we krijgen geen meldingen. Hier komen er jaarlijks meldingen binnenkomen. Ook wat de beurs zelf betreft, als we naar de website gaan, heel ver weg staat er wel aan advies om anders te komen, maar wij vinden de mobiliteitscommunicatie van deze beurs ondermaats. Mochten een andere beurs of een rockfestival hun communicatie op deze manier doen, ze waren gebuisd".

Om de druk op The Loop wat weg te nemen, wil Easyfairs graag een zogenaamd expopark aanleggen achter hal 8. Daar kunnen dan de vrachtwagens staan tijdens de op-en afbouw, want nu moet dit meestal op de openbare weg of de dienstwegen gebeuren. Bij Easyfairs zijn ze zich bewust van het probleem van wildparkeren. Ze vragen aan de stad om meer verbodsborden te plaatsen en ze willen ook graag dat de politie meer komt controleren. En dat vindt ook bevoegd schepen Filip Watteeuw.

Filip Watteeuw (Groen) - schepen van Mobiliteit Gent: "Ik denk in eerste instantie dat de handhaving van de politie wat intenser kan. Ik denk dat dit ook nodig is, want die automobilisten mogen daar niet parkeren. Ze doen het toch en dan moet je gaan handhaven. Ik ga ervan uit dat de politie dit ook mee zal opnemen. Ten tweede gaan we ook paaltjes plaatsen op een aantal plaatsen zodanig dat daar niet kan geparkeerd worden. Eigenlijk is de beslissing daartoe al in juli genomen in het college. Dat staat klaar in de planning. Dus dat zal in de eerstkomende weken en maanden uitgevoerd worden".