Opbrakel krijgt nu toch een vrachtwagensluis

Er komt dan toch een tijdelijke vrachtwagensluis aan de Leinstraat in Brakel. Door werken in de buurt wordt het verkeer omgeleid langs de Leinstraat. Voor zwaar vrachtverkeer geldt er een doorgangsverbod, maar daar trekken weinig vrachtwagenbestuurders zich iets van aan. Oppositiepartij Vooruit in Brakel vroeg al meerdere keren om een vrachtwagensluis in de gemeenteraad, maar dat werd telkens door het bestuur van tafel geveegd. Nu er uiteindelijk dan toch eentje komt, vindt de partij Vooruit het toch rijkelijk te laat.

Hedwin De Clercq, gemeenteraadslid voor Vooruit en inwoner van de Leinstraat in Opbrakel, kan er al anderhalf jaar over meespreken. Het zwaar vrachtverkeer dat hier dagelijks in de Leinstraat passeert zorgt voor heel wat hinder. Vooral lawaaihinder maar een aantal buurtbewoners klaagt ook over grote scheuren in hun woning. De Leinstraat funfeert al anderhalf jaar als omeleidingsroute omdat er grote werken aan de gang zijn in de Ronsesestraat. Zwaar vrachtverkeer mag de omleidingsroute via de Leinstraat niet nemen, maar veel vrachtwagenbestuurders lappen die regel aan hun laars.

Hedwin De Clercq (Vooruit), gemeenteraadslid Brakel: "Die omlegging duurt hier al bijna twee jaar, dat is op zich goed, want het verkeer moet ergens naar toe, maar als de vrachtwagens niet mogen passeren en ze blijven toch komen,  dan hebben veel buren een probleem natuurlijk, lawaaihinder, schade aan het huis. En daarom vragen wij al jaren om een vrachtwagensluis, en nu eindelijk na twee jaar valt hun frank en beslissen ze om de vrachtwagensluis te plaatsen".

Volgens de schepen van Mobiliteit van Brakel is er inderdaad een intentie om een tijdelijke vrachtwagensluis te plaatsen in de Leinstraat, zolang de werken in de Ronsesestraat duren, en dat zou nog tot eind volgend jaar zijn. Volgens het gemeentebestuur kon die het afgelopen anderhalf jaar niet geplaatst worden omdat zo`n systeem te duur zou zijn.

Sabine Hoekman (Open Vld), schepen van Mobiliteit Brakel: "wij kwamen uit drie crisissen waarbij wij het huishouden goed wilden onderhouden e, zo`n apnr systeem kost 6000 euro in de maand en op dat moment konden we dat niet betalen".