Oosterzele krijgt weeradvies op maat

De gemeente Oosterzele is een nieuwe samenwerking aangegaan met een externe partner voor weeradvies op maat. Het gaat om een online platform dat het weer specifiek voor de gemeente Oosterzele opvolgt en adviezen geeft bij bijvoorbeeld sneeuw of watersnood. Zo kan de gemeente op een efficiëntere manier eventuele maatregelen nemen. 

De meeste wegen op het grondgebied van Oosterzele zijn sneeuwvrij, en hier en daar wordt nog wat bijgestrooid voor de zekerheid. Maar alles kan beter, vindt het gemeentebestuur, en ze zetten nu technologie in om het weer in de gemeente nauwkeuriger te kunnen voorspellen. 

Christ Meuleman (CD&V) - schepen van Openbare Werken Oosterzele: "Winterbestrijding hangt af van de individuele persoon die de wachtdienst verzekert, en die natuurlijk op zichzelf moet oordelen: is het nodig om uit te rijden of niet. En dan kan je al eens te vlug oordelen om uit te rijden, of te laat oordelen. Om dat efficiënter te maken, en om ook het zoutverbruik en de kosten die daaraan verbonden zijn efficiënter te gaan inzetten, dat is de reden waarom we hiervan gebruik maken". 

De gemeente maakt gebruik van het platform MeteoSupport, een weerservice die heel nauwkeurig het weer kan voorspellen, voor een gemeente of een evenement bijvoorbeeld.

Nicolas Roose - zaakvoerder MeteoSupport: "Bij MeteoSupport gaan we eigenlijk alle situaties van het weer opvolgen. Als we risico's zien komen, dan ben ik in de weer letterlijk en figuurlijk om de updates te gaan uitsturen en dat doen we via het platform.En we combineren dat altijd met een heel duidelijke taal zodat ook de mensen die het platform bekijken, de data zien, dat die ook weten oké, dit zijn de acties binnen het plan, binnen de winterbewaking of binnen evenementen".