maandag 15 april
11°C
1 km

Oost-Vlaanderen viert het 200.000e zonnepaneel via de groepsaankoop

In Merelbeke is het 200 000ste zonnepaneel onthuld dat aangekocht werd met een groepsaankoop van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor de onthulling werd een beroep gedaan op federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten. Sinds 2016 organiseert de provincie groepsaankopen voor zonnepanelen. In 2022 kwamen daar ook de thuisbaterijen bij. De groepsaankopen passen in het klimaatplan van de provincie om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn.

Met een vallende vlag van de provincie Oost-Vlaanderen werd het 200 000ste zonnepaneel dat met een provinciale groepsaankoop werd aangekocht, onthuld. De Onthullers met dienst waren gedeputeerde Riet Gillis en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten, samen met eigenaars Evelyn en Diederik.

Riet Gillis, gedeputeerde Klimaat, Milieu en Natuur: "Natuurlijk ben ik heel tevreden omdat de weg is naar de energietransitie, naar hernieuwbaren en duurzame energie. We doen dat met de groepsaankoop dat we dit jaar voor de negende keer organiseren. Een groepsaankoop voor zonnepanelen, zonnepanelen en een batterij of enkel een batterij voor mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben liggen".

Ook minister Van der Straeten is blij met het succes van de Oost-Vlaamse groepsaankoop. Dit draagt bij aan haar beleid als minister van Energie.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie: "Absoluut, dat is alsmaar meer energie die we ook kunnen opslaan onder de vorm van batterijen. Dat wil zeggen dat we die zon en die wind ook kunnen gebruiken op andere momenten en dat helpt onze bevoorradingszekerheid. Daarvoor zak ik graag af naar Merelbeke.