Onderzoekers van de UGent buigen zich over de drukte op de Gentse Feesten

Over exact één maand is het weer tien dagen feest in de Gentse binnenstad. En die Gentse Feesten lokken jaar na jaar, meer en meer mensen. Vorig jaar was trouwens een record-editie met ruim anderhalf miljoen bezoekers in Gent, op amper tien dagen tijd. Onderzoekers van de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent hebben nu onderzocht hoe de bezoeker die drukte tijdens de Gentse Feesten ervaart. En met die resultaten kan de stad Gent nu aan de slag voor de komende feestedities.

Bij grote evenementen zoals de Gentse Feesten, wordt er vaak alleen maar rekening gehouden met de officiele cijfers van de druktemetingen. Maar hoe we die drukte als bezoeker nu zelf ervaren, daar gaan de meeste onderzoeken vaak aan voorbij. De studie van de vakgroep Geografie van de UGent wil nu de ervaring van de bezoeker zelf centraal stellen, en die lijkt de druktemeting erg realistisch in te schatten.

Laure De Cock, vakgroep Geografie UGent: "Die data kwam heel goed overeen met wat de sensoren vooral als we plaatsen hoeveel plaats ze hebben om te bewegen, maar dan misschien nog belangrijker hebben we hen gevraagd hoe leuk ze het nog vonden tijdens die drukke momenten en dan blijkt wel dat de meesten zeggen: hoe meer volk, hoe leuker. Dus het is op de Gentse Feesten 't is leuk dat er zoveel volk is, 't is plezant maar dan hebben we gezien dat er ook altijd een kantelmoment is, vooral op de feestpleinen dan, in dit geval Mardi Gras en de Vlasmarkt, is het op een bepaald niet leuk meer, hoe meer volk, hoe minder leuk dat het werd". 

En `t zijn net die kantelpunten in de feestavonden waar de stad Gent mee aan de slag kan gaan voor de komende edities van de Gentse Feesten. Wanneer de bezoeker aangeeft dat het ergens te druk wordt en dat hij het niet leuk meer vindt, dan kan er bijvoorbeeld meer gepatrouilleerd worden door de politie, of kunnen er op een bepaald plein meer sfeerbeheerders worden ingezet.