Nieuwe bomen voor de Ter Bekenlaan in Mariakerke

Er is een doorbraak in het buurtprotest in Mariakerke. De inwoners van de Amand Casier de Ter Bekenlaan liggen al enkele weken in de clinch met het Gentse stadsbestuur. Die wil veertig statige bomen in de straat laten kappen omdat ze een gevaar vormen voor de veiligheid. Maar daar was de buurt het niet mee eens.

Na grondig onderzoek blijkt nu dat de bomen toch moeten gekapt worden, maar Gent zal dit jaar nog nieuwe, kleinere bomen aanplanten. En opmerkelijk, de stad zal ook nieuwe bomen in de voortuinen van de bewoners aanplanten.

Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen van Openbaar Groen Gent: "We zien dat die bomenrij eigenlijk geplant is op een plek die zich daar niet zo goed toe leent, er zit een riolering net onder de wortels van de bomen, en dat zorgt ervoor dat zij niet goed kunnen uitgroeien, en nu ze vrij groot zijn eigenlijk een gevaar voor de veiligheid van de buurt vormen en dat kunmen we uiteraard niet aanvaarden. We houden van onze bomen maar we willen absoluut dat onze mensen veilig kunnen zijn. Dus moeten die bomen gerooid worden en gaan we zorgen op zo kort mogelijke termijn voor een nieuwe aanplant van nieuwe straatbomen in de Ter Bekenlaan".

Die nieuwe bomen zullen wellicht in het volgende plantseizoen, komend najaar, worden aangeplant. Maar op de bomenkap kwam veel protest vanuit de buurt, die startte zelfs een petitie op om de bomen te redden. Maar twee studies later valt dan toch het verdict voor de kap van de bomen. De buurt legt zich neer bij de beslissing, maar vroeg aan het stadsbestuur om ook nieuwe bomen aan te planten in de voortuinen van de bewoners.