vrijdag 1 maart
9°C
74 km

MSK viert samen "Onder vrienden"

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent bestaat 225 jaar en viert een heel jaar  feest. Als onderdeel van dat feestje pakt het museum nu uit met een toch wel heel bijzondere tentoonstelling. 'Onder vrienden' is de naam en is een samenwerking met onder meer de 'Vrienden van het Museum' . Zij vieren hun 125 jaar bestaan. De tentoonstelling geeft een inkijk in de ruime collectie van het museum maar vooral ook in de collectie van prive-verzamelaars. 

125 jaar vriendschap, dat moet gevierd worden. Het Museum voor Schone Kunsten in Gent heeft doorheen de eeuw een hechte band op gebouwd met privéverzamelaars. Belangrijke stukken uit de collectie zijn te danken aan de schenkingen en erfenissen van verzamelaars. Veel van die stukken zijn ook werken van grote meesters zoals Karel Appel en Peter Paul Rubens. De hele collectie van het MSK telt ruim 7.000 werken. In de tentoonstelling 'Onder vrienden' krijg je een unieke inkijk op een deel daar van. 

Johan De Smet, curator MSK: "Het was sowieso heel moeilijk kiezen want we spreken over heel veel objecten, een heel lange geschiedenis. Het feit dat daar zoveel meesterwerken ook bij betrokken zijn. Het is een keuze geworden van toch wel een driehonderdtal werken. Dus het is best een stevige, grote tentoonstelling geworden die de objecten als uitgangspunt neemt maar ook eigenlijk de verzamelaars, de mensen achter die objecten in de kijker zet".

Onder vrienden geeft je een unieke kans om tientallen parels, die normaal ergens in een huiskamer vertoeven, te bezichtigen. Stukken die je na de tentoonstelling misschien nooit meer te zien krijgt. Een samenwerking tussen musea en private verzamelaars is heel belangrijk, klinkt het bij de Vrienden. Zo creeer je een museum dat een internatonale uitstraling heeft. De rode draad in de expo is dan ook de mensen achter de stukken.