vrijdag 14 juni
19°C
45 km

MPI Wagenschot opent een nieuwbouw met een gesloten afdeling

Het Pedagogisch Centrum Wagenschot in Eke heeft vanaf nu ook een gesloten afdeling. Op die afdeling zijn twaalf plaatsen beschikbaar voor jongeren met ernstige gedrags-en emotionele problemen. De uitbreiding is nodig omdat Wagenschot merkte dat er veel jongeren niet kunnen meedraaien in een open afdeling, omdat ze extra ondersteuning nodig hebben. De nieuwe afdeling is vanmiddag geopend. 

Volgende week komen de eerste vier jongeren op deze nieuwe gesloten afdeling van het Pedagogisch Centrum Waarschot in Eke. In het centrum verblijven kinderen, jongeren en jongvolwassenen die met gedrags-en emotionele problemen te kampen hebben. Tot nu toe was Wagenschot een open centrum,  maar vaak komen er bewoners die meer begeleiding nodig hebben en dus beter in een gesloten afdeling blijven. De wachtlijsten zijn voor zowel open-als gesloten instellingen zijn lang, en dus creeërt Wagenschot er zelf bij. 

Inge De Backer, hoofdopvoeder Wagenschot Eke-Nazareth: "Jongeren die in open instellingen zitten die niet meer functioneren, die weglopen, die het gehad hebben met de maatschappelijke druk. Die proberen wij eigenlijk terug te krijgen, voetjes op de grond. Even gesloten, even alles vast om dan met hen intensief aan de slag te gaan. Ook een beetje zoeken naar je bent het waard, we gaan samen met jou kijken wat wil ik, wat wil jij en kunnen wij samen met jou het vertrouwen in de volwassenen, in de maatschappij terug herstellen"

Op deze gesloten afdeling is plaats voor twaalf jongeren die in twee groepen verblijven. Zes van die plaatsen zijn voor jongeren met gedrags-en emotionele problemen in combinatie met een verstandelijke beperking. De andere zes bewoners zitten in Veilig verblijf. Dat zijn jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen maar geen criminele feiten hebben gepleegd. Voor beide groepen is een specifieke infrastructuur gebouwd.  Werken op een gesloten afdeling is een uitdaging. Daarom kreeg het team ook een intensieve opleiding.