dinsdag 7 mei
18°C
8 km

Korneel Bostyn kleurt oude Gentse foto's in en brengt ze uit in een boek

Hoe zag Gent er 100 jaar geleden uit? Om dat te weten bestaan er genoeg zwart-witfoto's. Maar hoe zou het zijn om die beelden in kleur te zien? Dat vroeg Korneel Bostyn (bostien) zich af. Hij begon vier jaar geleden met het digitaal inkleuren van historische zwart-witfoto's van Gent. In totaal deed Korneel dat bij meer dan 100 foto's. Hij bundelde ze samen tot een uniek historisch boek.

Gent is de afgelopen jaren enorm veranderd. Grafisch vormgever Korneel Bostyn besloot om vier jaar geleden archiefbeelden van Gent digitaal in te kleuren. Samen met Groep 24 maakte hij er een uniek boek van.

Cedric Libbrecht - Groep 24: "Elke pagina heeft eigenlijk een drieluik. De oude zwart-witfoto, de ingekleurde foto en een foto van vandaag. Zo zie je ook hoe hard Gent veranderd is of hoe weinig verandering er soms is".

De foto's spelen zich af over een periode van 70 jaar. Van eind 1800 tot begin 1960. Daarin vallen ook de twee wereldoorlogen. De helft van de foto's in het boek zijn dan ook aan de oorlogen gelinkt, zoals dit beeld van Duitse soldaten op het Sint-Pietersplein. 

Cedric Libbrecht - Groep 24: "Verdwenen waterlopen die in beeld zijn, een kerk die toen nog dichtgetimmerd was bijvoorbeeld de Sint-Niklaaskerk waarvan de ruiten dichtgemetst waren. Oude straten die verdwenen zijn, maar ook de wereldtentoonstelling in 1913 in het Miljoenenkwartier, dat heeft ook een groot aandeel in het boek. Daar zijn er heel veel gebouwen, paviljoenen, voor gezet voor die wereldtentoonstelling. En dat is nu allemaal verdwenen. Dus dat zijn allemaal dingen die aan bod komen in het boek".