vrijdag 1 maart
9°C
117 km

Kinderen vragen rookvrije speeltuinen en sportterreinen

Zaterdag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In het kader van die dag schrijven Vlaamse leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een postkaart aan hun burgemeester. Daarin vragen ze om de sigaret definitief te bannen op speeltuinen en sportterreinen. Een actie van Generatie Rookvrij.

De leerlingen van De Kleine Icarus uit Gent waren vanmorgen nog druk in de weer met hun postkaarten. De Kleine Icarus is 1 van de meer dan 150 scholen die de oproep van Generatie Rookvrij ondersteunen. Want kinderen die niet in contact komen met de sigaret zullen ook minder vlug geneigd zijn om zelf te roken. Maar het gaat verder. De kinderen die meedoen aan de schrijfactie vinden dat zij ook rookvrij moeten kunnen spelen en sporten. Een beslissing die de burgemeesters kunnen nemen. 

Rookvrij opgroeien is een kinderrecht!

Het recht op leven, overleven en ontwikkeling en het recht op gezondheid zijn basisregels uit het Verdrag van de Rechten van het Kind. Het geeft deze schrijfactie een reden van bestaan. Want elk kind moet rookvrij kunnen opgroeien. Kinderen die vaak blootgesteld worden aan sigarettenrook hebben later meer kans om aandoeningen of ziekten te ontwikkelen. 

Rookvrij? Het kan!

Het is voor gemeentebesturen een kleine moeite om speeltuinen en sportterreinen rookvrij te maken.  77 Vlaamse gemeenten deden dat al, daardoor zijn nu al meer dan 700 sporten-speelpleinen rookvrij. De #WijZijnGeneratieRookvrij-postkaarten moeten de burgemeesters aansporen om nog beter te doen.