zaterdag 15 juni
18°C
10 km

Kinderen en ouderen samen op digitale speurtocht in Vinkt

De bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Franciscus in Vinkt, deelgemeente van Deinze, hebben een digitale speurtocht gehouden. Ze kregen daarvoor de hulp van een aantal leerlingen uit het eerste leerjaar. Want voor zo`n digitale speurtocht heb je een computer of laptop nodig, en laat dat nu net een toestel zijn waarmee veel senioren het vaak lastig hebben. De unieke samenwerking tussen senioren en junioren maakt deel uit van de Seniorenweek die nu aan de gang is. en daar ligt de nadruk ook op intergenerationeel samenwerken.

De bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Franciscus leerden vandaag wat meer bij over hun eigen verblijfplaats. Ze namen deel aan een digitale speurtocht die werd uitgewerkt door Whizzkids, een organisatie uit Deinze die online klaswedstrijden organiseert en daarbij vooral focust op digitale vaardigheden. En laat dat nu net talenten zijn waarin de meeste senioren niet uitblinken. De rusthuisbewoners kregen tijdens hun digitale speurtocht daarom de hulp van enkele leerlingen uit het eerste leerjaar. Een generatie die als het ware opgroeit met een computer in de hand.

Dat is een oude foto van vroeger, en dit is nieuw, en dat huis hebben wij dat gezien in Vinkt, ken je dat huis, ja dat is dichtbij het woonzorgcentrum. Ik ken Vinkt niet zo goed, alleen maar het rusthuis.

Ine Vanheirreweghe, Whizzkids: "Dat is eigenlijk opgebouwd met allemaal 360 graden foto`s van het woonzorgcentrum en dan kan je rondlopen in het rusthuis van Vinkt, en daar staat vanalles in. Dus onder de groene icoontjes kunnen de kinderen samen met de bewoners activitieiten doen, daar zitten filmpjes in die gemaakt zijn van allerlei activiteiten die ze hier al georganiseerd hebben, maar daar zitten ook spelletjes in, puzzels die ze kunnen maken. Allemaal digitale vaardigheden om samen in te oefenen".

Omdat de computer niet meer uit ons leven is weg te denken, wilden ze de digitale speurtocht in Vinkt graag eens uittesten, niet toevallig tijdens de Seniorenweek, waar intergenerationeel werken centraal staat. De leerlingen leren de senioren hoe ze met een computer moeten werken, en de kinderen krijgen er de verhalen van vroeger gratis bij.