zaterdag 24 februari
8°C
9 km

Kasteel van Poeke wordt een "Hof van Plaisantie"

Het Kasteel van Poeke, een deelgemeente van Aalter, kent zijn nieuwe bestemming. Het volledige domein keert terug naar zijn geschiedenis en wordt een "Hof van Plaisantie". Er komt een brasserie en een restaurant met producten van eigen kweek.  De historische waarde van het kasteel blijft bestaan en werkt als een rode draad door het hele domein. 

Het Kasteel van Poeke kent zijn nieuwe bestemming. Het domein werd twee jaar geleden door de gemeente Aalter verkocht aan de Vlaamse overheid voor een symbolische euro. Vandaag zal het worden omgetoverd tot een hof van plaisantie, dat is een uitgestrekt buitenverblijf voor adelijke families. De geschiedenis van het kasteel waarbij de adel gescheiden leefde van het dienstpersoneel is de rode draad door heel het domein. Zo komt er in het kasteel een belevingsparcours dat je onderdompelt in het leven van de adel.  

 Peter De Wilde, Toerisme Vlaanderen : ""Je hebt verschillende lagen in het leven op zo'n kasteeldomein. En de Engelsen hebben een uitdrukking 'upstairs downstairs'. Wel die upstairs downstairs-beleving die verschillende sociale lagen in de maatschappij die vind je hier perfect weerspiegeld. Dat kan zijn in het kasteel waar je nog de mooie en luxueuze kamers van de bewoners hebt maar ook de meidenkamers bijvoorbeeld die bewaard zijn".

Het Koetshuis, dat recent nog werd gerenoveerd, wordt een familievriendelijke brasserie en ook in het kasteel komt een restaurant met groenten uit eigen moestuin. Het domein blijft tijdens de renovatie open voor fietsers en wandelaars. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft toe dat zo'n renovatie duur is, maar dat is ook in tijden van financiële tekorten te verantwoorden. 

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed: "Dat zijn twee zaken; eerst en vooral vertelt ons erfgoed wie wij zijn, dat zijn puzzelstukjes van onze identiteit en hoe wij geworden zijn als de Vlaming die wij vandaag zijn. Dat moeten we doorgeven in een goeie staat aan de volgende generaties. Dus het is niet zomaar investeren in stenen, hout of ijzer. Neen, het is in onze samenleving dat we investeren. En ten tweede is het ook belangrijk dat we er een nieuwe rol aan geven. Erfgoed moet niet onder een koepel geplaatst worden waar je alleen eens kan naar kijken en voor de rest moet afblijven. Neen, het moet ook een nieuwe rol krijgen en het moet ook beleefd worden en dat is wat we hier proberen te doen met dit kasteel".