vrijdag 14 juni
19°C
55 km

Ivago krijgt proefvergunning voor twee jaar

De Gentse afvalintercommunale IVAGO heeft voor zijn afvalenergiecentrale een proefvergunning gekregen van twee jaar. De tijdelijke vergunning is toegekend door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. IVAGO moet in die periode onderzoeken hoe ze de milieu-impact van de afvalverbranding kunnen verminderen. IVAGO investeert daarvoor 100 miljoen euro om de komende decennia actief te kunnen blijven.

Een nieuwe vergunning voor de site van IVAGO is goedgekeurd. Alleen de verbrandingscentrale is een struikelblok. Daarom heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de afvalintercommunale een proefvergunning toegekend van twee jaar. In die periode onderzoekt IVAGO hoe ze in de toekomst de afvalverwerking van tienduizenden Gentenaars op een milieuvriendelijke manier kunnen doen. 

Didier Naessens, algemeen directeur IVAGO: "De verlenging van onze verguning betekent in eerste instantie  dat we alle activiteiten van de inzameling hier kunnen blijven voor onbepaalde duur, ook het recyclagepark. De proefvergunning is enkel voor de afvalenergiecentrales maar dat betkent dat wij de komende jaren verder kunnen werken. Het afval van Gent en omstreken kunnen blijven verbranden en de recuperatie van energie kunnen doen". 

IVAGO benadrukt dat ze nu al volop inzetten op de vergroening van het bedrijf. Zo rijden de vele wagens op gas of zijn ze zelf volledig elektrisch. Jaarlijks verwerkt IVAGO zo'n 100.000 ton afval, ook de warmte die daarbij vrijkomt gaat niet verloren.