donderdag 2 februari
9°C
78 km

Internaat 't Craeneveld sluit: 40 kinderen verliezen tweede thuis

Vanaf 1 september 2023 sluit het internaat dat verbonden is aan het Medisch Pedagogisch Instituut 't Craeneveld in Eine, bij Oudenaarde. Het gebouw is verouderd en geld voor een nieuwbouw is er niet, zegt de directie. In het internaat verblijven veel kinderen met een beperking. Voor hun ouders is de sluiting erg zorgwekkend nieuws.

In het internaat van het MPI 't Craeneveld logeren een 40-tal kinderen. Het is hun tweede thuis, maar binnenkort sluit die thuis de deuren. Die beslissing nam de raad van bestuur eind vorig schooljaar, maar is nu pas bekend geraakt. "Ons hart bloedt", zijn de letterlijke woorden van Ciska Philips, algemeen directeur daar.

"Geen alternatief"
De sluiting valt wellicht nog zwaarder voor de ouders. "Dan sta je als ouder aan de grond genageld, vooral omdat je dit niet voelde aankomen," getuigt vader Kristophe Thijs. "Dat is heel dramatisch, heel choquerend. Zeker omdat je weet als ouder van een kind met een beperking heb je in de regio Vlaamse Ardennen geen enkel alternatief."

Eventueel kunnen de kinderen naar Deinze of Gent, maar ook daar zijn de wachtlijsten lang, en ondertussen lopen de kinderen nog altijd school in Oudenaarde. Een renovatie van het gebouw is onmogelijk, zegt Ciska Philips, die vandaag niet wilde reageren voor de camera. Het gebouw is blijkbaar helemaal niet meer geschikt als internaat. De enige oplossing is een nieuwbouw, maar die investering is te groot om te dragen, zegt Philips. Het internaat blijft wel nog dit schooljaar open.

Zoektocht naar nieuwe opvang
Ouders zitten met de handen in het haar en zijn bezorgd. Tegelijkertijd zijn op dit moment ook nog heel wat zaken onduidelijk, zegt Philips. Binnenkort zit de directie nog samen met het kabinet Welzijn. Ondertussen gaat de school samen met de ouders en het CLB op zoek naar oplossingen, ook daarover staat binnenkort overleg gepland, laat Philips weten.

Voor het personeel gaat de school ook bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zij kunnen eventueel aan de slag binnen de school zelf, of anders binnen de scholengroep.