dinsdag 16 april
9°C
1 km

Is het Lam Gods foutief gerestaureerd?

Zijn er originele verflagen van Jan Van Eyck verwijderd tijdens de restauratie van het wereldberoemde schilderij van het Lam Gods? Professor Hélène Verougstraete en onderzoeker Jean-Pierre Coppens beweren alvast van wel. Volgens hen zijn er tijdens de tweede restauratiefase fouten gebeurd en is het originele schilderij van het Lam Gods daardoor beschadigd. Maar volgens de Vlaamse overheid en een team van experten uit binnen-en buitenland is de restauratie wel goed verlopen en zijn er enkel overschilderingen uit de 16de eeuw verwijderd.

Het was een beeld dat de wereld rondging. Na de tweede restauratiefase van het middenpaneel van het Lam Gods kwam er heel wat commentaar op de kop van het Lam. Ook andere details uit het middenpaneel zagen er plots anders uit of waren gewoon verdwenen. Professor Hélène Verougstraete en onderzoeker Jean-Pierre Coppens zeggen nu dat er grondige fouten zijn gebeurd tijdens de tweede restauratiefasie.

Jean-Pierre Coppens - onderzoeker van het Lam Gods: "Het typische voorbeeld is het lam zelf. Het lam zelf was van Hubert van Eyck, dat was het apocalyptische lam. Jan Van Eyck heeft daarover het paaslam geschilderd omdat hij de hele inhoud van dat lam wou veranderen. De hele inhoud van het retabel is naar het paaslam gegaan. Men heeft dat inderdaad weggeschraapt en men is terug op de laag van Hubert Van Eyck gekomen".

Het is geweten dat Hubert Van Eyck een minder verfijnde schilder was dan zijn broer Jan Van Eyck. Dat er verschillende details van Jan Van Eyck na de restauratie anders zijn, vinden de twee onderzoekers hallucinant. Ze willen dan ook dat er dringend ingegrepen wordt. Op dit moment zijn de restaurateurs bezig aan de derde en laatste fase, maar die zouden ze beter even stilleggen, klinkt het.De Vlaamse overheid, die 80 procent van de restauratie financiert, liet gisteren in een persmededeling al weten dat de restauratie gewoon doorgaat omdat er volgens hen geen fouten zijn gebeurd.