vrijdag 1 december
0°C
54 km

Grootste zonnedak van Europa ligt in Evergem

Het grootste zonnedak van Europa ligt in Evergem. Netbeheerder Fluvius heeft er 37.000 zonnepanelen aangelegd op een oppvervlakte van 150.000 vierkante meter. De stroom is bedoeld om bedrijven in de Gentse haven van elektriciteit te voorzien, maar ook zo'n 9000 gezinnen kunnen genieten van de groene stroom uit Evergem.

Het Logistiek vastgoedbedrijf WDP voorziet de bedrijven die een vestiging hebben in hun depo's van groene stroom. Daarvoor bouwde netbeheerder Fluvius op het dak, dat zo'n 150.000 vierkante meter groot is, een zonnepanelenpark met maar liefst 37.000 stuks. En dat is een primeur want Evergem heeft daarmee het grootste zonnedak van heel Europa. 

David Callens, woordvoerder Fluvius: "Wel, heel wat bedrijven stappen over van fossiele brandstoffen groene energiebronnen zoals wind en zon. In dit geval, met de stijgende energieprijzen en de regelgeving van Europa heeft WDP ervoor gekozen om het grootste zonnedak in Europa aan te leggen". 

De opgewekte stroom gaat in de eerste plaats naar de bedrijven in de Gentse haven. Vanaf donderdag worden de zonnepalen aangesloten op het net van Fluvius. Daarnaast zal dit zonnedak ook 8 tot 9.000 gezinnen van groene stroom kunnen voorzien. Om dit waar te kunnen maken werd een kabel getrokken over een traject van 2 en een halve kilometer. Een flinke klus maar heel erg nodig, klinkt het bij Fluvius.