vrijdag 1 december
0°C
70 km

Gentenaars participeren in zonnedak van Beauvent

Ook in Gent willen de inwoners meer groene stroom. Op het dak van het logistiek bedrijf Lemahieu liggen momenteel 15.000 zonnepanelen. Het project is een initiatief van burgercoöperatie Beauvent, waar 750 Gentenaars mee in investeren. 

De stekker wordt symbolisch ingestoken om de zonnepanelen aan te sluiten. Precies een jaar geleden deed burgercoöperatief Beauvent een oproep naar de Gentenaars om mee te investeren in dit groene stroomproject. Dit leverde al snel 700.000 euro op. Vandaag is er met dat geld, en een zelfde investering van Lemahieu, een zonnedak gebouwd met 15.000 zonnepalen. 

Frédéric Haghebaert, algemeen directeur Beauvent: "Wel, we zijn met meer dan 8.000 burgers die samen investeren in hernieuwbare energieprojecten. Dus wanneer we een project zoals deze hebben, doen we een kapitaalsoproep en kunnen mensen mee investeren. Vanaf 250 euro kunnen ze een aandeel kopen en in ruil krijgen ze een jaarlijks divident. En met dat geld financieren we dan deze installatie". 

De hele installatie kostte 5 miljoen euro en zal hiermee 2.000 Gentse gezinnen van stroom voorzien. Bij Lemahieu zijn ze blij met de installatie. Hier was nooit twijfel om mee te werken. 

Mike Lemahieu, CEO Lemahieu Group: "Vanaf dat we de vraag kregen van Frédéric hebben we meteen gezegd dat we daar zo snel mogelijk voor zullen gaan. Wij hebben hier geen electriciteit nodig dus als we de Gentenaar kunnen helpen, zouden we dom zijn van het niet te doen. Dus we waren meteen akkoord om mee in het bad te springen". 

De stad Gent zal de stroom voor de komende 15 jaar aankopen aan een vaste prijs.  Het is een pioniersproject want voor het eerst koopt een stad zonnestroom van een privébedrijf. Met dit project erbij kan de stad voor 46 procent van haar voorzieningen  groene stroom gebruiken. En Gent wil meer, de stad hoopt ooit de 100 procent te kunnen halen.