Gentbrugge heeft deze zomer een bouwspeeltuin

In de zomervakantie zullen kinderen tussen 8 en 14 jaar zich kunnen uitleven op de oude site van AA Gent in Gentbrugge. Tijdens de zomermaanden wordt die een soort bouwspeelplaats. De kinderen kunnen er creatief aan de slag  met bouwmateriaal. En dat moet vooral een leuke uitlaatklep zijn. Maar bij Embuild, die de belangen behartigt van de bouwsector, hopen ze dat kinderen op die manier interesse krijgen in de bouw. 

Het openingslintje is doorgeknipt, de bouwspeelplaats kan officieel in gebruik genomen worden. De bouwspeelplaats is een plek waar kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden op een speelse manier kunnen kennismaken met de bouwsector. De culturele jeugdorganisatie Bamm vzw slaat daarvoor de handen in elkaar met Embuild om kinderen creatief uit te dagen met bouwmaterialen. Dat doen ze met gerecupereerd materiaal zoals houten planken, petflesjes of stukjes textiel. De bouwspeelplaats moet vooral een duurzame plek zijn waar kinderen kunnen samenkomen en experimenteren. 

Stefaan Vandelacluze, projectverantwoordelijke Bamm!  vzw: "Hoe meer mensen hun creativiteit kunnen gebruiken om allerhande oplossingen te vinden, hoe meer mensen met materiaal leren werken, hoe beter. Niet alleen voor die kinderen en jongeren maar ook goed voor de buurt dat ze dat samen kunnen doen. Ook goed voor scholen die hier vandaag te gast zijn; Het is in een andere leeromgeving, kinderen zichzelf te leren ontdekken en zichzelf te laten ontwikkelen".

Creatieve ontwikkeling bij kinderen is belangrijk, klink het bij Bamm. Ook de bouwsector heeft creatievelingen nodig want daar is het arbeidstekort nijpend. De sector staat onder druk en dus wil Embuild mee bouwen aan de arbeidskrachten van morgen. 

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs: "Wij proberen heel de discussie over TSO en BSO en de absolute nood die wij in Vlaanderen hebben aan die technische profielen, aan die praktijkopleidingen. We proberen die waardering en die perceptie te doen keren door positieve acties. Niet door erover te leuteren want dan komt men snel in discussies over watervalsystemen en weet ik veel wat. Nee, door ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren maar vooral ook ouders veel meer gaan kiezen voor een technische opleiding vanuit een positieve keuze". 

Ben je tussen 8 en 14 jaar oud en wil je je deze zomer kunnen uitleven op de bouwpeelplaats? Dan kan je terecht op de oude Gantoise site in Gentbrugge van 12 juli tot 26 augustus. Meer info op de website http://www.bouwspeelplaats.bamm.be