vrijdag 3 mei
15°C
0 km

Gent herdenkt slachtoffers heksenvervolging

In het Prinsenhof in Gent is vanmorgen een gedenkplaat onthuld met daarop de namen van mannen en vrouwen die als heks vervolgd zijn. `t Gaat om een zestigtal personen, die tussen de 14de en de 18 de eeuw in Gent werden terechtgesteld op verdenking van hekserij. Met de gedenkplaat wil de stad Gent de slachtoffers eerherstel bieden en ook oproepen tot verdraagzaamheid.

Een sobere, houten gedenkplaat met daarop 59 namen van Gentse mannen en vrouwen siert sinds vanmorgen de muur aan het poortgebouw in het Prinsenhof in Gent. De gedenkplaat haalt een stukje lugubere Gentse geschiedenis van onder het stof. Die van de heksenvervolgingen in de Zuidelijke Nederlanden, tussen de 14de en de 18de eeuw. Deze 59 mannen en vrouwen werden toen terechtgesteld in Gent op verdenking van hekserij.

Maartje van der Laak, historica: "Er werd geloofd dat zij een pact hadden gesloten met de duivel en er werd geloofd dat zij magische krachten hadden gekregen om kwaad te doen en de maatschappij ten gronde te verrichten. Het is ook een periode dat er veel misgaat, we spreken van de kleine ijstijd, een periode waarin het frisser wordt, de oogst mislukt, het vee minder vruchtbaar, mensen ziek worden en net dan komt die theorie van die heksenwaan wel goed uit, want men kan hier niets aan doen. Maar door die bepaalde mensen de schuld te geven van alles wat er mis kan gaan, zo krijgen zij de schuld van alles en worden ze bestempeld als heks en worden zij eigenlijk de zondebok".

Samen met Jonas Roelens van de UGent onderzocht historica Maartje van der Laak de vele procesdossiers van de zogenaamde Gentse heksen. De meesten onder hen werden nadien terechtgesteld, meestal op de brandstapel. 

Maartje van der Laak, historica: "Men ging er vanuit dat vuur louterend werkt, een vreselijke dood, maar er zijn ook veel heksen die verbannen werden, levenslang of voor 20 jaar, en dat is natuurlijk ook een strenge straf. Vandaar dat wij ook hun namen op die lijst hebben opgenomen".