woensdag 15 mei
19°C
81 km

Gent heeft nu ook een zomeracademie voor Buitengewoon Onderwijs

Op 17 locaties in Gent kunnen kinderen terecht op de gratis zomeracademie. De zomerschool focust voornamelijk op leerlingen uit het basisonderwijs. Anderstalige leerlingen en kinderen uit Oekraïne. Voor het eerst is er nu ook plek voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs. Wij gingen een kijkje nemen in Freinetschool De Tovertuin waar anderstalige leerlingen een Nederlands kamp volgen.

Freinetschool De Tovertuin in Gent is een van de 17 locaties waar tijdens de zomer de Gentse Zomeracademie plaatsvindt. Hier komen leerlingen, nederlandstalig of anderstalig, die voor bepaalde vakken een achterstand hebben. Ze worden door hun eigen school naar hier gestuurd. Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst ook een plek is voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. 

Evita Willaert (Groen), schepen van Onderwijs Gent: "Wel, ik denk dat dat iets is wat we al een hele tijd willen realiseren, om ook in het buitengewoon onderwijs kampen te organiseren. Ook voor die kinderen is de zomer lang maar het is natuurlijk wel iets specifieker. Je kan die kinderen niet zomaar naar om het even welke locatie doen. Die hebben ook specifieke behoeftes en daarom doen we dat op hun eigen school en vind ik het wel fantastisch dat dat dan de eigenlijk leerkrachten zijn die in de loop van het schooljaar lesgeven aan die kinderen die ook die goesting gevonden hebben om ook voor hun eigen leerlingen die kampen te doen in de zomer". 

Op deze zomerschool krijgen de leerlingen geen klassieke lessen maar gaan ze twee weken lang op een spelende manier aan de slag met de leerstof. Hier in De Tovertuin zijn het  anderstalige leerlingen die hun Nederlands oefenen.  Dat doen ze door middel van een toneelstuk  of met liedjes . Het is belangrijk dat kinderen nog steeds het gevoel hebben dat ze vakantie hebben, klinkt het bij de organisatie. 

Tom Vandevelde, projectcoördinator Nederlands Roeland vzw: "Dus wat we proberen te doen is eigenlijk het speelse combineren met toch effectieve didactiek dus dat ze toch echt het Nederlands leren. En we proberen dat altijd te doen op een heel leuke manier. Dus we leren ze woordenschat aan en dan spelen we spelletjes met die woordenschat waarbij ze in teams tegen elkaar moeten proberen een wedstrijdje te winnen. Of dan gaan we ze lichaamsdelen aanleren door ze elkaar te laten tekenen op de grond, waarbijze dan ze dan alle lichaamsdelen moeten proberen aan te duiden en dat soort dingen".