zaterdag 24 februari
8°C
12 km

Gent gaat de oude materniteit van de Bijlokesite restaureren

In Gent wordt de materniteit van de Bijlokesite binnenkort gerestaureerd. Vandaag keurde het schepencollege het bestek voor die restauratie goed, en gaf daarmee groen licht voor de hoognodige werken. In de materniteit zijn verschillende culturele organisaties gevestigd, maar het gebouw is in slechte staat.

Afbladderende verf, houtrot, vochtplekken en barsten in de muren: de Materniteit op de Bijlokesite is er erg aan toe. Het gebouw dateert van midden de 19de eeuw en heeft al veel meegemaakt. Een grondige renovatie is hoognodig, en daar heeft het schepencollege van de stad Gent vandaag groen licht voor gegeven. 

Sami Souguir (Open Vld) - schepen van Grond- en Pandenbeleid Gent: "De Materniteit heet het gebouw, dat was hier vroeger een vroedvrouwenschool, maar ook de materniteit waar honderden Gentenaars zijn geboren. Toen het in handen kwam van de stad, hebben we stapsgewijs een aantal renovaties en restauraties gedaan, met onder meer het museum STAM, maar ook het muziekcentrum De Bijloke, dat sinds twee jaar een gloednieuwe concertzaal heeft. Nu zitten we in een vervolgfase om ook dit gebouw, waar drie culturele spelers zijn gevestigd, aan te pakken, zodat men het gebouw weer in ere heeft, maar ook een aangename werkplek heeft voor het personeel dat hier zit". 

De Materniteit biedt onderdak aan de organisaties LOD Muziektheater, Ontroerend Erfgoed en LaGeste. Zij zullen tijdelijk een nieuwe locatie krijgen. Er wordt heel wat geld uitgetrokken voor het project, maar dat is nodig om ook de veiligheid van de mensen die er werken te kunnen garanderen. Het gebouw wordt volledig gerenoveerd en gerestaureerd, vanbinnen en vanbuiten. De gevel wordt aangepakt en er komt een nieuw dak. Het elektriciteitsnet wordt vervangen en er komt isolatie, dubbel glas en een warmtepomp. Gent krijgt  5,8 miljoen euro Vlaamse subsidie en past zelf 2,3 miljoen euro bij.