Fusieverkenning loopt zeer stroef voor Eeklo

De fusieplannen van Eeklo verlopen niet van een leien dakje. Na een onderzoek door een adviesbureau over een mogelijke fusie met een of meerdere buurgemeenten van Eeklo, staat de stad nog steeds alleen. Uit het onderzoek kwamen verschillende fusiescenario`s naar boven en daarop ging Eeklo informele gesprekken aan met Sint-Laureins en Kaprijke. Maar Sint-Laureins gaf onlangs te kennen dat het een fusie met Eeklo niet ziet zitten. De gesprekken met Kaprijke blijven lopen, maar de stad blijft ook de dialoog met de andere buurgemeenten aangaan.

Sint-Laureins heeft haar mogelijke fusiepartner Eeklo afgewezen, maar de stad blijft niet bij de pakken zitten en zet haar fusiegesprekken met de andere buurgemeenten verder. Maar `t ziet ernaar uit dat een fusieverhaal voor Eeklo een werkje van lange adem zal worden. De centrumstad wou heel graag een fusie aangaan met Sint-Laureins, maar die plattelandsgemeente had de vrees om na een fusie met Eeklo volledig opgeslorpt te worden door de stad. Een vrees die volgens het Eeklose stadsbestuur onterecht is. Eeklo blijft dan ook hopen dat een fusie met een of meerdere buurgemeenten mogelijk is.

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester Eeklo: "Wij blijven vragende partij omdat wij ervan overtuigd zijn dat een fusie de bestuurskracht verhoogd maar ook die dienstverlening voor de bevolking vergroot, en daarom willen wij alle poorten openhouden en alle mogelijkheden aangrijpen om de burgers en de bestuursmensen te overtuigen dat een fusie meer dan noodzakelijk wordt".

Maar het lijstje met mogelijke fusiepartners voor Eeklo begint stilaan te krimpen. Sint-Laureins trekt de stekker uit de gesprekken met Eeklo en ook Maldegem en Lievegem gaven eerder al te kennen dat ze geen grote fan zijn van een fusieverhaal. De fusiegesprekken met Kaprijke blijven voorlopig wel doorgaan. Meer zelfs, Kaprijke wil een burgerpanel oprichten dat vanuit de bevolking mee kan nadenken en advies geven over een mogelijke fusie. Kaprijke vraagt de buurgemeente hetzelfde te doen, en Eeklo stapt maar al te graag mee op die trein.