maandag 15 april
11°C
1 km

Extinction Rebellion voert actie aan de Europese top in Gent

De actiegroep Extinction Rebellion heeft vanmiddag geprotesteerd aan de KAA Gent Arena. In het voetbalstadion zijn de Europese ministers van Financiën bij elkaar gekomen voor toponderhandelingen. Extinction Rebellion, dat zich inzet tegen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, vindt het onaanvaardbaar dat Europese toppolitici nog steeds subsidies uittrekken voor het gebruik van fossiele brandstoffen. 

In stilte giet een man in pak olie uit over een zwijgende massa. De dood lonkt op de achtergrond. Op die manier wil de actiegroep Extinction Rebellion de Europese topministers laten zien dat het gedaan moet zijn met fossiele brandstoffen te financieren. 

Rebekka Eschauzier - woordvoerder Extinction Rebellion: "Wij willen hen laten weten dat we niet snappen dat er nog steeds vele miljarden per jaar geïnvesteerd worden in fossiele brandstoffen in Europa. Zij zijn degenen die aan de knoppen zitten en die de macht hebben om iets te veranderen. Zij zijn ook degenen die de verantwoordelijkheid dragen om dat te doen". 

Het Klimaatakkoord van Parijs is nu 9 jaar geleden, maar er is nog veel te weinig veranderd, zegt de actiegroep. De planeet zit op een kritiek punt, en ze eisen dat de topministers daar actief iets aan doen. 

Rebekka Eschauzier - woordvoerder Extinction Rebellion: "Het is niet onze mening dat de tijd dringt. Volgens de wetenschap staan we op de rand van een breekpunt waarbij verschillende ecosystemen zullen instorten, ons voedselsysteem in het gedrang zal komen, we veel meer extreem weer gaan zien. Wij vinden het schandalig dat wij hier vandaag nog steeds moeten staan en dat er niet meer gebeurt".