Eerste natuurlijke werfomheining staat in Gent

In Gent is de allereerste natuurlijke werfomheining van ons land voorgesteld. Het bouwbedrijf Vandenbussche uit Aalter verbouwt een vleugel van de school Sint-Bavo in de Keizer Karelstraat, en aan de werf zijn de klassieke metalen hekken vervangen door een muur van bamboe en klimop. Wetenschappers van de universiteit van Luik meten de invloed van al dat groen op de CO2-uitstoot van de werf. 

Dat ze bij Sint-Bavo van de kleur groen houden, is geen geheim. Nu pakt ook het bedrijf dat een vleugel van de school verbouwt, uit met een groen nieuwtje. Deze natuurlijke werfomheining ziet er niet alleen mooier uit dan een metalen hek, ze moet ook een deeltje van de CO2-uitstoot van de werf compenseren. Het idee kwam van de Gentse start-up Breathing Bricks, en wetenschappers van de universiteit van Luik volgen het proefproject mee op. 

Kristof Defruyt - CEO Vandenbussche: "Er wordt gebruik gemaakt van bamboe en klimop. Er is al wetenschappelijk bewezen dat die een positieve invloed hebben op de CO2-uitstoot. Dat zal hier wetenschappelijk onderzocht en bewezen worden gedurende het hele proefproject. De universiteit van Luik zal dat opvolgen en bewijzen".  

Vorig jaar was de bouwsector nog verantwoordelijk voor zo'n 27 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als het onderzoek hier positief uitdraait, wil de bouwfirma uit Aalter blijven inzetten op deze vergroening.