donderdag 2 februari
9°C
63 km

Duiven vermist na internationale wedstrijd

Opvallend nieuws uit de duivensport. Na een internationale wedstrijd in Frankrijk zijn ruim 20.000 duiven vermist. De duiven kwamen tijdens hun tocht vanuit Narbonne terecht in een onweer en raakten daardoor de weg kwijt. Ook duivenmelkers uit onze regio zijn getroffen.

Roeland Van Wynsberghe uit Kaprijke zit met heel wat lege duivenhokken. Hij stuurde vorige week 35 duiven naar het Zuid-Franse Narbonne voor een internationale wedstrijd, maar slechts de helft van zijn dieren kwam ook weer thuis. De duiven raakten de weg kwijt toen ze kort na het opstijgen op zwaar onweer botsten. En daardoor raakten de beestjes hun oriëntatie kwijt.

"De middelen om zich te oriënteren zijn de zon en de magnetische straling. Die worden allebei verstoord door onweer en de duiven raken dus niet thuis," vertelt Roalnd. "Ze moeten wachten of rondvliegen en dat rondvliegen kost energie."

"Hoe is dat kunnen gebeuren?"
In totaal werden afgelopen vrijdag ruim 26.000 duiven gelost, 20.000 daarvan zijn nog steeds vermist. Dat de duiven afgelopen vrijdag mochten vertrekken, stuit op veel onbegrip bij de duivenmelkers. Het onweer was aangekondigd, maar toch gaf organisator Independante de Liege groen licht. 

"Hoe is dat kunnen gebeuren?" vraagt Roeland zich af."Met de moderne technieken kan je het weer op om het even welke plaats voorspellen. Toch gebeuren er nog zulke inschattingsfouten. Daar stel ik mij toch vragen bij."

Komen wellicht nog terecht
Voor professionele duivenmelkers kunnen de kosten hoog oplopen. Echte prijsbeesten zijn duizenden euro's waard. De duiven die deelnamen aan de internationale wedstrijd in Frankrijk zijn echte marathonduiven. Zij kunnen wel tegen een stootje en zullen de komende dagen wellicht hun plan trekken om toch nog thuis te raken.

Roeland hoopt dan ook dat hij zijn dieren nog terugziet. "Wellicht niet allemaal, maar binnen de 14 dagen een 75 procent van mijn duiven, daar heb ik goede hoop op."