donderdag 18 april
11°C
0 km

Drukste en veiligste Ronde ooit

Het was de drukste en veiligste Ronde van Vlaanderen ooit. Dat zegt de korpschef van de politiezone Vlaamse Ardennen. Ondanks dat er heel wat supporters langs het parcours stonden, waren er weinig incidenten. De politie blikt dan ook tevreden terug. En ook op vlak van afval, was het een geslaagde Ronde. Tegen de middag was de Oude Kwaremont al voor een groot deel opgeruimd.

Op het Kwaremontplein zijn ze deze voormiddag nog druk in de weer. Gisteren kon je hier en op de Oude Kwaremont over de koppen lopen. Supporters stonden rijen dik en er werd goed gefeest. Op enkele kleine incidenten na is alles vlot verlopen. 

Joost Duhamel - korpschef politiezone Vlaamse Ardennen: "Het is ongetwijfeld de drukste editie ooit geweest, maar ook de meest veilige editie, want het aantal negatieve tussenkomsten was heel beperkt dit jaar. Er zijn een paar kleine schermutselingen geweest. Er is een iemand die bestuurlijk van zijn vrijheid beroofd is tijdens de wedstrijd. Kort na de wedstrijd ook iemand. In de loop van de nacht zijn er wel zes bestuurlijke aanhoudingen geweest wegens openbaar dronkenschap, maar zonder dat dit gepaard ging met vechtpartijen".

 Toch is het niet allemaal positief nieuws. De politie ziet het overmatig alcoholgebruik toenemen. Maar, de mensen waren minder vervuilend gisteren. De dag na De Ronde ligt de Oude Kwaremont er elk jaar vuil bij. Maar dit jaar valt dat goed mee, er is opvallend minder afval achtergelaten.

Tijl Materman - Ecofest: "We hebben allemensen gisteren vuilzakken gegeven en gevraagd om zelf hun afval mee te helpen opruimen en omdat we dat op een ludike manier deden, kregen we meestal wel goede reacties. De helft van de mensen hebben dat gedaan, de andere helft heeft ook nog dingen op de grond gegooid. Maar we zijn tijdens de dag al bezig geweest met schoonmaken op het terrein en met zakken geven. Op het einde van de dag veel dat mee en is het nu gewoon de volle zakken ophalen".