donderdag 2 mei
20°C
0 km

Destelbergen heeft eerste recyclagepark 2.0 van Ivago

Afvalintercommunale Ivago heeft het volledig vernieuwde recyclagepark in Destelbergen opnieuw geopend voor het publiek. En dit recyclagepark is er eentje voor de toekomst, want het staat volledig in het teken van de circulaire economie. Het recyclagepark heeft vanaf nu een betaalzone en een niet-betaalzone. En de afvalstoffen worden ook opgedeeld in vijf zones, die elk een eigen kleur kregen. Ivago zal vanaf nu ook alle Gentse recyclageparken op dezelfde manier gaan vernieuwen.

`t Was nog even zoeken voor veel inwoners van Destelbergen die vandaag voor het eerst het vernieuwde recyclagepark konden inrijden. Het containerpark van Destelbergen werd volledig heringedeeld. De afvalstoffen die je hier kan aanbieden, worden vanaf nu per kleur aangeduid, in vijf fractiegroepen. De grootste vernieuwing is dat het containerpark ingedeeld is in een betaalzone en een niet-betaalzone. En daarbij hanteert afvalintercommunale Ivago het principe van `de vervuiler betaalt`. Wie afval aanbiedt dat nog perfect recycleerbaar is, betaalt niets. Afval dat maar moeilijk of zelfs niet recycleerbaar is, wordt betalend.

Herman Vossen, departementshoofd Operaties Ivago: "We heben vijf kleurencodes, de groene zone is de gratis zone, daar zitten nog heel wat afvalstoffen in, die blijven gratis, daarin zit  KGa, matrassen, metaal, papier en karton, en de vier andere kleuren zijn geel oranje rood en grijs voor asbest, die zitten in het betalend gedeelte. Deze afvalstoffen zullen gewogen worden wanneer je die afgeeft, geel is het goedkoopste, oranje iets duurder en het duurst is het rode gedeelte, daarin zit ook het brandbaar afval, dat kan niet meer gerecycleerd worden maar wel verbrand moet worden en dat is dus slechter voor het milieu vandaar dat dit ook het duurste tarief is".

Wie vanaf vandaag naar het vernieuwde recyclagepark in Destelbergen komt, passeert eerst de niet-betaalzone om binnen te rijden. De niet-betaalzone is gratis en daar kan je onder meer papier, karton, glas en metaal achterlaten. Heb je meer afvalstoffen bij die moeilijker recycleerbaar zijn, tuinafval, hout, hard plastiek of brandbaar grofvuil, dan moet je verder rijden naar de betaalzone waar je wagen gewogen wordt. `t Komt er vanaf nu dus op aan, dat je je auto thuis al op de juiste manier inlaadt, zodanig dat je in het recyclagepark minder tijd verliest en het parcours mooi kan volgen.