De firma van Cronenburg is voortaan een hofleverancier

Het Koninklijk Paleis heeft de nieuwe lijst van hofleveranciers bekendgemaakt. Dat zijn bedrijven die door het paleis worden beloond met een eretitel voor hun producten of werk. Ook in onze regio zijn er drie Oost-Vlaamse bedrijven die de titel hofleverancier voor de komende vijf jaar mogen hanteren. Onder hen ook het Gentse atelier Van Cronenburg. Zij hanteren nog het echte metaalambacht. Zo maken ze onder andere gietijzeren deurklinken, kasttrekkers en kranen. Ze mogen de internationale jetset tot hun klantenbestand rekenen, en da`s duidelijk ook ons koninklijk hof niet ontgaan.

Peter van Cronenburg, meubelmaker: "Wij bestaan sinds 2009 hebben wij een artisanele gieterij overgenomen, en we hebben vrij snel de Amerikaanse markt veroverd, omdat er daar we heel veel maatwerk gevraagd wordt in de VS"

Het Gentse atelier Van Cronenburg is een nieuwe naam op de lijst van hofleveranciers die het Koninklijk Paleis deze week heeft bekendgemaakt. In dit atelier hanteren ze nog het echte metaalambacht. En dan hebben we het niet over de standaard deurklinken of kranen die je in de betere doe-het -zelfzaak kan vinden. Hier zijn het historische figuren en motieven die letterlijk in het metaal worden geslagen en gegraveerd. Elk stuk is een piece unique met een eigen prijskaartje, en daar is veel vraag naar. En die klanten vind je over de hele wereld terug, want Van Cronenburg mag de internationale jetset tot haar klantenbestand rekenen. Van filmacteurs uit Hollywood tot bekende kunstenaars en royalty. Allemaal hebben ze intussen hun weg gevonden naar het Gentse atelier. Er is dan ook een gigantische collectie aan diverse stijlen aan metaalwerk waaruit er kan gekozen worden. 

Peter van Cronenburg, meubelmaker: "Dit is een deurkruk die Winston Churchill nog in zijn handen heeft gehad, deze stukken baksloten met de letter N van Napoleon die komen uit de Tuillerieren die zijn zwart omdat er in de 19de eeuw een brand is geweest daar. Maar er zitten hier geen honderden maar duizenden stukken vervat".