vrijdag 1 maart
9°C
77 km

Chef William stelt 'The Cooking Blueprints' voor

Hoe snij ik mijn groenten correct of wat is het verschil tussen stoven en bakken? Het zijn vragen die elke beginnende hobbykok zich stelt. Om een antwoord te bieden op deze vragen, maakte praktijkleraar William Mathijssen van Hotelschool Gent samen met zijn vrouw een vierdelige boekenreeks: ''The Cooking Blueprints''. Geen klassiek receptenboek, maar wel een reeks waarin de basis van het koken wordt uitgelegd. Ideaal voor beginners, maar ook voor de meer ervaren koks.

William Mathijssen geeft overdag uitleg aan de leerlingen van de Hotelschool Gent. Hij maakt daarbij gebruik van een van zijn vier boeken. Zes jaar geleden kwam William samen met zijn vrouw Anna op het idee om een boekenreeks uit te brengen waarbij de basis van het koken wordt uitgelegd.

William Mathijssen - praktijkleerkracht Hotelschool Gent: "Onze boeken zijn eigenlijk niet de standaard receptenboeken. Ze zijn gericht om koken begrijpbaar te maken voor iedereen in feite. Ik ben een probleem tegengekomen in die zin dat er in de bestaande literatuur zijn er zeer weinig boeken die het waarom uitleggen van de keuken. Waarom ga je iets koken en niet pocheren bijvoorbeeld? Waarom ga je iets traag garen, waarom ga je iets snel garen? Snijtechnieken, hoe ga ik mijn keuken organiseren? Dat was eigenlijk een gemis dat ik had.

William zorgde voor de inhoud, zijn vrouw Anna voor de illustraties. Elk boek behandelt een onderdeel uit de hartige keuken. Je leert meer over dieren en planten, maar ook kooktechnieken en vloeistoffen komen aan bod. De boeken zijn al getest en goedgekeurd door de leerlingen.