dinsdag 7 mei
17°C
0 km

Buurtbewoners willen geen woonerf in Wondelgem

Heel wat buurtbewoners in Wondelgem zijn het niet eens met de plannen van de stad Gent om een woonerf te maken van hun wijk. Er zouden 100 parkeerplaatsen verdwijnen en bovendien was er onvoldoende inspraak, zegt de buurt. Ze hebben bijna 1200 handtekeningen verzameld en willen daarmee schepen Watteeuw overtuigen om het plan aan te passen. Volgens de stad is er nog geen reden tot paniek, de plannen zijn nog lang niet definitief, klinkt het.

In de Winkelstraat, Fabriekstraat, Molenstraat en Oogststraat in Wondelgem kan je er niet naast kijken. Aan bijna elk raam hangt een affiche met de boodschap: Deze volkswijk wordt geen woonerf. Vorig jaar in december kreeg de buurt de toekomstplannen van hun wijk te horen. De stad Gent wil er graag een woonerf van maken, maar dat zien de bewoners niet zitten. Volgens hen zouden er 100 parkeerplaatsen verdwijnen. 

Mario Synave - buurtbewoner: "Meneer Watteeuw rekent hier zes meter voor een parkeerplaats. Terwijl in Gent elke parkeerplaats op 5 meter wordt gerekend. Dus als we aan 5 meter tellen, dan gaan er hier 100 parkeerplaatsen verdwijnen in onze wijk. Dan gaat dat hier terugvallen op 89 vaste parkeerplaatsen, vier plaatsen voor elektrische wagens en één parkeerplaats voor mindervaliden. Mensen die in ploegen werken en na hun werk hier toekomen, hebben geen plaats meer in de toekomst. Dan kan je 2 of drie kilometer verder gaan parkeren en dat is niet logisch en daar is totaal geen alternatief". 

In een woonerf komen fietsers en voetgangers voorop en is de auto te gast. De stad wil ook minder verharding, meer groen en er zouden ook voetpaden verdwijnen. En dat willen de buurtbewoners niet. Ze hebben 1200 handtekeningen verzameld tegen de plannen die momenteel op tafel liggen. 

Filip Watteeuw (Groen) - schepen van Mobiliteit en Publieke Ruimte Gent: "In december zijn we met de eerste ontwerpplannen naar de bewoners getrokken met de bedoeling om daar reactie op te krijgen. Dus dat durf ik toch wel inspraak noemen. We gaan graag het gesprek gaan, ik zou dat ook graag op een serene manier doen. Ik heb de indruk dat het wat scherp wordt en politiek wat gerecupeerd wordt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik wil een rustig gesprek en dan gaan we rustig verder werken aan die plannen. Ik denk dat de onrust wat voorbarig is".