Brakel zet schapen in tegen de Japanse duizendknoop

De gemeente Brakel zet sinds kort Hebridean schapen in om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De exotische plant is een bedreiging voor onze inheemse plantensoorten en is maar moeilijk weg te krijgen. Daarom zet de gemeente nu een speciaal soort schapen in die de plant moeten uitroeien. Het proefproject zal vier jaar duren.

Yves Meulenijzer - Greensheep: "De Japanse duizendknoop is een plant die naar hier is gekomen via de tuinen, maar die overal in het land zijn weg heeft gevonden in de natuur. Waarom is die plant een boosdoener? Omdat ze bijzonder invasief is. eens ze op een terrein is, is ze heel moeilijk weg te krijgen en kan ze ook voor schade zorgen. Als je daar kijkt is hij ook al onder de straat doorgegaan. dat zijn gewoon uitlopers die daar onderdoorgegaan en ook schade kunnen veroorzaken aan leidingen, elektriciteit en dergelijke meer".

En dus zit er niets anders op dan de Japanse duizendknoop hier aan de Leinstraat in Brakel uit te roeien. Alleen is dat geen evidente klus. Als je hier alles zou maaien, dan zou je de plant alleen nog maar meer verspreiden. Bestrijden met chemische producten is ook een optie, maar dat wou de gemeente niet. Daarom zetten ze in samenwerking met Greensheep uit Schorisse een speciaal soort schapen in.

Yves Meulenijzer - Greensheep: "Het schapenras betreft de Hebredians. Zij komen van oorsprong van de Hebriden eilanden boven Schotland. Ze zouden daar oorspronkelijk meegbracht zijn door de Vikingen die naar Europa kwamen en die schapen meegbracht hadden voor hun voedselvoorziening. Daarnaast is het een schaap dat niet selectief graast, dat eigenlijk alles eet. Bramen, brandnetels, distels. Allerlei ruigtes en natuurlijk ook grassen. jonge boompjes die opschieten waar men het niet wil en ook die Japanse duizendknoop".