vrijdag 1 maart
9°C
96 km

Aalter komt met een forse daling van de personenbelasting

Er is goed nieuws voor de inwoners van Aalter want die zullen vanaf volgend jaar minder personenbelasting moeten betalen.  Die daalt van 5.9 naar 5.6 procent en dat zullen de inwoners voelen in hun portemonnee. Een gezin met kinderen zal in Aalter jaarlijks tot 475 euro minder belasting moeten betalen. Aalter komt hierdoor in de top twintig van steden en gemeenten in Vlaanderen te staan waar de personenbelasting het laagst is.

We beginnen aan de laatste maand van het jaar en dan worden in veel steden en gemeenten de budgetten voor het komende jaar opgemaakt. En in Aalter pakken ze meteen met goede cijfers uit. Want de inwoners van Aalter zullen vanaf volgend jaar minder personenbelasting moeten betalen. Die bedraagt sinds het begin van deze legislatuur 5.9 procent, wat gemiddeld neerkomt op zo`n 900 euro voor een modaal gezin. Vanaf 2024 kan Aalter daar zelfs nog een schepje afdoen.

Pieter De Crem (CD&V), burgemeester Aalter: "Die komt op 5.6 procent en dat is eigenlijk de derde laagste personenbelasting in Oost-Vlaanderen, en dat kunnen we doen door een goed financieel beheer maar daarnaaast zijn er ook heel wat investeringen en per categorie hebben we nu doorgenomen wat die belastingverlaging met zich meebrengt en dat wil eigenlijk zeggen dat per jaar minstens iedere categorie, bijvoorbeeld de singles, alleenstaanden maar ook gezinnen met kinderen gepensioneerden dat die een groot fiscaal voordeel hebben wat hen eigenlijk boven sde 1000 euro minder belasting op jaarbasis zal brengen".

Afhankelijk van de gezinssituatie kan die belastingvermindering vanaf 2024 varieren tussen 105 euro voor alleenstaanden, tot zelfs 475 euro voor gezinnen met kinderen. Maar Aalter heeft ook een gigantisch investeringsprogramma, in de meerjarenplanning staat meer dan 93 miljoen euro ingeschreven.