Aalter geeft 2 elektriciteitshuisjes een nieuw leven

Aalter heeft er sinds kort een nieuwe attractie bij. De gemeente heeft twee oude elektriciteitshuisjes, die al enkele jaren uit dienst zijn, gekocht en gerenoveerd. Ze zijn nu ingericht als een openluchtmuseum  dat de geschiedenis van de elektriciteitsverdeling in Aalter weergeeft. Het is niet toevallig dat net nu de huisjes klaar zijn.  Want dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat Aalterse gezinnen overschakelden van individuele stroom naar het net. 

Het was vroeger ten strengste verboden om de elektriciteitshuisjes te betreden, op risico van je eigen leven. Maar deze gerenoveerde huisjes nodigen je net uit om te komen kijken. Binnen lopen hoeft ook niet want door hoog technologisch glas te gebruiken, worden ze afwisselend doorzichtig of geblindeerd. 

Pieter De Crem (CD&V) – burgemeester Aalter: "Het is een openluchtmuseum zonder dat het echt toegankelijk is. Maar het heeft wel het voordeel dat je opwisselende momenten van de dag kan zien wat elektriciteit betekende. Ze vallen een beetje uiteen in twee delen. De elektriciteitscabine aan het station is echt hoe kabels binnen kwamen, hoe dat werd verdeeld. En hier zie je hoe het gebruik van elektriciteit iedereens leven heeft beïnvloed. Van de eerste elektrische wasmachine uit de twintiger jaren, tot de drone die in de twintiger jaren van de eeuw nadien tot stand is gekomen".

De authentieke elektriciteitshuisjes zijn niet beschermd, daarom heeft Aalter er twee gekocht. 

Pieter De Crem (CD&V) – burgemeester Aalter: "Exact 100 jaar geleden kreeg Aalter aansluiting op het stroomnet, dat betekent dat bedrijven maar ook gezinnen voor het eerst elektriciteit zagen en voelden. Sommigen waren er wel ook bang van. Maar daar voor waren er deze elektrische huisjes nodig. Wij vonden het een stuk industrieel historisch erfgoed en daarom hebben we de draad opgepikt. De elektrische draad en hebben we ze gerestaureerd om te tonen wat er allemaal gebeurd is in 100 jaar".