dinsdag 28 november
3°C
29 km

2 maanden huisarrest voor verdachten gaybashing

De twee minderjarige jongens die maandag een jongen geslagen en geschopt hebben in Oudenaarde, zijn onder strikte voorwaarden vrijgelaten door de jeugdrechter. Ze krijgen elk twee maanden huisarrest. Daarnaast moeten ze ook gemeenschapsdienst doen en deelnemen aan een leerproject.

Maandag, uitgerekend de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, hebben twee jongens een andere jongen geslagen en geschopt in de omgeving van het Atheneum in Oudenaarde. Dat blijkt uit beelden die gedeeld werden op sociale media. Op de beelden zie je ook hoe jongeren een regenboogvlag naar beneden halen en in de Schelde werpen. Dat doet vermoeden dat het om gaybashing gaat.

14 en 16 jaar
Dindag pakte de politie twee minderjarige verdachten op, een jongen van 14 en een jongen van 16. De ene had het slachtoffer geslagen en geschopt en de vlag in het water gegooid. De andere maakte de beelden en verspreidde die op sociale media.

Onderzoek naar gaybashing
De jongens werden gisteren voorgeleid bij de jeugdrechter in Oudenaarde. Die liet hen vrij onder strenge voorwaarden. Zo krijgen ze allebei twee maanden huisarrest en moeten ze een gemeenschapsdienst uitvoeren. Ze moeten ook deelnemen aan een leerproject rond omgaan met agressie. Of de jongens handelden uit homohaat, wordt nog onderzocht.

Medeleerlingen reageren geschokt
De leerlingen van het Atheneum in Oudenaarde reageren alleszins geschokt op de feiten. Omdat er nog vaak te zwart-wit gedacht wordt, roepen ze op om donderdag en vrijdag als teken van solidariteit in het zwart en wit gekleed naar school te komen. De leerlingen startten ook een petitie op tegen homofobie in Oudenaarde.