15 juni is Internationale dag tegen Ouderenmis(be)handeling

Vandaag is Internationale Dag tegen de Ouderenmis(be)handeling. Het is een moeilijk thema dat nog veel te vaak onbesproken blijft. Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen, de Hogeschool Odissee en de hulplijn 1712 willen geweld tegen ouderen uit de taboesfeer halen en hopen op die manier dat meer mensen geholpen worden. 

Lily De Clercq - stafmedewerker VLOCO/CAW Oost-Vlaanderen: "In de meeste situaties die we binnenkrijgen, gaat het over psychische misbehandeling. Dat is misschien verrassend, want de meeste mensen denken bij geweld aan fysieke mishandeling, en dat is ook iets dat je makkelijker kan zien. Psychische misbehandeling, bijvoorbeeld kleineren, betuttelen valt daar ook onder: ouderen systematisch aanspreken met verkleinwoordjes. Bedreigen of dreigen om bijvoorbeeld niet meer langs te komen, als de oudere bepaalde opmerkingen geeft. Dat komt eigenlijk het meest voor. Maar bijvoorbeeld ook wel het schenden van rechten van ouderen. Ouderen die niet meer zelf mogen beslissen wie er op bezoek mag komen, ongevraagd hun briefwisseling openen, enzovoort. Ook die schending van rechten komt toch wel vaak voor". 

De term "ouderenmisbehandeling" is heel bewust gekozen, omdat het vaak gaat om onopzettelijk gedrag, zonder slechte bedoelingen. Plegers zijn vaak mensen die voor de oudere zorgen, en dat maakt de situatie soms erg complex. 

Lily De Clercq - stafmedewerker VLOCO/CAW Oost-Vlaanderen: "De pleger is iemand die uit de directe omgeving van de oudere komt, iemand die de oudere vertrouwt. Die pleegt wel geweld, er is geweld ten aanzien van de oudere, maar die doet dat meestal niet vanuit slechte bedoelingen, maar eerder vanuit persoonlijke problemen bijvoorbeeld. Heel vaak zien we ook overbelasting. De mantelzorger of de zorgverlener, want het kunnen ook professionals zijn, die overbelast is en die systematisch een aantal grenzen overschrijdt".