dinsdag 31 januari
8°C
13 km

Zelzatenaar schrijft boek over verzetsstrijders

Zelzatenaar Filip Willems is op zoek naar verhalen van oud-verzetstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootvader Joseph was zelf actief in het verzet. Overdag moest hij in de fabriek werken voor de Duitsers. 's Nachts werkte hij de Duitsers tegen door de machines te saboteren. Filip Willems wil het verhaal van zijn grootvader aanvullen met zo veel mogelijk andere getuigenissen en foto's om zo een uniek boek samen te stellen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Joseph Willems arbeider in de fabriek van Kuhlmann in Zelzate. Hij werkt voor de Duitse bezetter, maar keert 's nachts terug om de installaties te saboteren. De laatste maanden van de bezetting wordt Joseph verklikt en moet hij samen met zijn gezin onderduiken. 

Filip kon het volledige weerstandsdossier van zijn grootvader inkijken en kopieren. Joseph Willems zou wagons en treinsporen gesaboteerd hebben. In Belgie waren er ongeveer 20 verzetsbewegingen. Bijna tien daarvan zijn actief geweest in Zelzate. Wie daarover getuigenissen en documentatie heeft, en over het leven onder de Duitse bezetting, kan alle informatie doorsturen naar Filip Willems