zaterdag 3 december
3°C
1 km

Zelzate neemt extra voorzorgsmaatregelen tegen PFOS

Het gemeentebestuur van Zelzate neemt bijkomende voorzorgsmaatregelen tegen PFOS. Dat is beslist na een verkennend bodemonderzoek door OVAM.

Op 2 van de 3 sites die voordien als risicogebied werden aangeduid, komt er een bijkomende perimeter. Daar mag je geen bodemwater gebruiken als drinkwater, om je zwembad te vullen of om je moestuin water te geven. Schepen van Milieu Steven De Vuyst benadrukt dat het gaat om voorzorgsmaatregelen in afwachting van de definitieve resultaten van het onderzoek van OVAM.

Steven De Vuyst (PVDA), schepen van Milieu Zelzate: "De maatregelen die eerder al aangekondigd waren binnen de perimeter van 100m van de locatie, dus van de brandweerkazerne, die zijn aangeraden om uiteraard dat grondwater en dat putwater niet te gaan gebruiken. Ook om eigen pluimvee niet te gaan consumeren, of de producten van dat pluim, zoals eieren, ook niet te gaan consumeren. En binnen de 500m, dus de vergrote perimeter eigenlijk, op aanraden van het agentschap Zorg en Gezondheid en van OVAM, betreft het natuurlijk ook dat mensen geen putwater gebruiken voor de moestuin ofzo, of voor een zwembad te vullen. Dergelijke toepassingen. Dus dat zijn eigenlijk de voorzorgsmaatregelen die in acht moeten genomen worden" 

Hoe lang die bijkomende maatregelen zullen gelden, is niet duidelijk, want daarvoor moet de gemeente het definitieve onderzoek van OVAM afwachten.