vrijdag 1 maart
9°C
75 km

Zeeland herdenkt 70 jaar watersnoodramp

Op verschillende plaatsen in de provincie Zeeland wordt vandaag de watersnoodramp herdacht. Exact 70 jaar geleden braken de dijken in Zeeland en andere delen van Zuidwest-Nederland door. Er vielen meer dan 1800 slachtoffers, waarvan 865 in Zeeland. Onze collega's van Omroep Zeeland maakten een documentairereeks met getuigenissen van de ramp. Eén van die getuigen is Rhinus den Haan. Hij maakte de ramp als 11-jarige mee en verloor zijn moeder, vader en broer. Zijn 2 jongere zusjes heeft hij later terug gevonden. 

Een noordwesterstorm was de grote boosdoener in de bewuste nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Met windkracht 10 beukte de storm in op de provincie Zeeland. In combinatie met springtij zorgde dat voor ongeziene waterhoogtes van meer dan 3 meter 50. Op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant braken de dijken, omdat ze de hoeveelheid water niet aan konden. 1836 mensen lieten het leven, meer dan 70.000 werden er geevacueerd.Rinus den Haan is één van de overlevenden van de ramp. Zijn familie werd zwaar getroffen. 

Rinus den Haan, getuige Watersnoodramp 1953: "Het water tegen de vloer aan, opgelicht. Dak klapte naar beneden en vermoedelijk, dat denken wij, is onze moeder ... tussen vloer en dak ... waar wij zaten op het dak ... Maar mijn vader , die is bij mijn moeder gebleven. En 2,3 tellen nadat wij op het dak zaten kwam mijn vader boven water..... en het eerste wat hij zei was:  "jongens jullie moeder is verdronken".