zaterdag 15 juni
18°C
3 km

Yüksel wil taxi's weer bovengronds aan station Gent-Sint-Pieters

Sinds enkele jaren staan de taxi’s aan station Gent-Sint-Pieters niet meer aan het Koningin Maria Hendrikaplein, maar ondergronds. Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD) vraagt om terug te keren naar de standplaatsen van vroeger.

De taxi’s aan het Sint-Pietersstation staan sinds 2016 ondergronds, onder het busstation. Gemeenteraadslid Veli Yüksel vindt de taxi’s moeilijk bereikbaar voor wie in een rolstoel zit of zwaarbeladen is.

Klanten ronselen
Maar dat is niet het enige probleem, zegt Yüksel. “Sinds een paar maanden worden bovengronds klanten geronseld”, zegt Yüksel, “terwijl de vaste taxi’s beneden netjes hun beurt afwachten.”

Gemeenteraad
Tijdens de Gentse gemeenteraad gaat Veli Yüksel de problematiek aankaarten. Hij pleit bij zowel de stad en NMBS dat de taxi’s opnieuw bovengronds een standplaats kunnen krijgen.

Tijdelijke maatregelen
NMBS zal de situatie verder bekijken, blijkt uit navraag van Veli Yüksel. Het kabinet van Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) laat weten dat er al lang sprake is van een tijdelijke lift aan de inkomhal naar de ondergrondse taxistaanplaats. Die zou er nog dit voorjaar komen. Er komt ook extra bewegwijzering naar de taxi's.

Niet voor het station
“De locatie van de verschillende zones voor taxi’s, K&R, busstation, trams… werden vastgelegd na grondige mobiliteitsstudies”, laat NMBS weten. “Daar stond steeds de aandacht voor veiligheid en comfort van de gebruikers centraal.” De taxi's bovengronds, voor het station laten aankomen, is dus niet mogelijk.

Extra controle
“We hebben zelf nog geen ronselaars aan het station vastgesteld”, zeggen ze bij NMBS. Mocht dat toch zo zijn, komt er extra politietoezicht en –controle.

Beterschap in zicht
NMBS benadrukt ook nog eens dat door de werken aan het station de situatie niet gemakkelijk is, maar eens de werken zijn afgerond, het ook voor de taxichauffeurs weer veel zal verbeteren. Tegen 2027 zou het station helemaal afgewerkt zijn.