zaterdag 2 december
1°C
2 km

Woonzaak voert actie voor kwalitatieve en betaalbare woningen

Een kwalitatieve en betaalbare woning voor iedereen in Vlaanderen. Dat is wat de Woonzaak, een samenwerking tussen 45 sociale organisaties, wil bekomen. Verschillende organisaties kwamen vandaag in Gent hun standpunt duidelijk maken. 

De samenkomst vond plaats in de Meubelfabriek in Gent. "Tal van organisaties zijn hier aanwezig om onze klacht kracht bij te zetten", zegt  Peter Heirman van De Woonzaak. "We zien dat er 170.000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale woning, in Gent zijn dat ook 12.000 mensen. We voeren al jaren actie om een beter woonbeleid te krijgen. Maar het beleid verandert niet echt en daarom trekken we nu naar de rechter."

Europees Comité voor Sociale Rechten
Nu vrijdag 17 december start De Woonzaak een juridische procedure bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Ze verwachten een uitspraak in 2024 en hopen dat de volgende Vlaamse regering zich daarop kan baseren om een ambitieus Vlaams woonbeleid te voeren. Meer sociale woningen, meer kwaliteit op de private huurmarkt en meer rechten voor private huurders, dat is wat ze willen.  

90 miljoen
De stad Gent steunt de Woonzaak en geeft ook aan dat er op Vlaams niveau iets moet veranderen. "Als stad kunnen we natuurlijk veel doen", zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). "Vandaar dat we een keuze gemaakt hebben om 90 miljoen te investeren in wonen en vooral te investeren in mensen die het meeste nodig hebben. Maar in alle eerlijkheid, een aantal instrumenten hebben we niet in de hand. Ik zou bijvoorbeeld graag zien dat er ook gerichte huurprijzen zijn om de juiste betaalbaarheid op de huurmarkt te hebben. Dat kunnen we als lokaal bestuur niet."