Werkzoekende Olivier krijgt stage bij fitness dankzij DUOday

Het is vandaag DUOday, de jaarlijkse stagedag voor werkzoekenden met een beperking of gezondheidsprobleem. Het initiatief en sensibilisering blijven nodig klinkt het bij de organisatie. De werkzaamheidsgraad ligt daar maar liefst dertig procent lager.

"Het zijn mensen zoals jij en ik," zegt Dominik De Pelsemaeker van de organisatie DUOday, "die omwille van bepaalde redenen het iets moeilijker hebben om te werken of om een kans te krijgen op de arbeidsmarkt. Met minimale aanpassingen lukt het hen nochtans ook om te werken."

Lagere werkzaamheidsgraad
Voor mensen met een beperking of gezondheidsproblemen is het nog moeilijker om werk te vinden. De werkzaamheidsgraad ligt maar liefst dertig procent lager dan bij de gemiddelde Vlaming. Gelukkig ziet de organisatie van DUOday een positieve evolutie.

"We merken omwille van de arbeidsmarktkrapte dat er veel uitdagingen zijn voor de werkgevers. Wat maakt dat er meer bereidwilligheid om mensen een kans te geven. Het gaat al iets vlotter. Het is ook al de twaalfde editie, het is al iets meer gekend," aldus De Pelsemaeker.

Niet een dag, maar drie dagen
Olivier Ghekiere kan maar liefst drie dagen aan de slag bij Jens De Rycke, in zijn Gymini Fitness Club in Oudenaarde. "Meestal, zo'n stagedag van een dag, dat is gewoon alles vlug eens tonen, maar je kan niet alles in praktijk doen. Nu hebben we Olivier echt wel op ieder tijdsstip van de dag laten meedraaien," vertelt De Rycke.

"Met alle geduld leggen ze alles uit, ze laten je jezelf zijn, ze kijken naar je zonder te oordelen, ze laten je doen. Na drie dagen wordt een evaluatie gemaakt. Ik vind dat wel een goeie manier zo, omdat je je in drie dagen kan bewijzen: ben ik geschikt voor die functie of niet."