Voorstelling programma 30 jaar Jazz in 't Park

Het Gentse festival 'Jazz in 't Park' viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. De organisatoren van het jaarlijks stadsfestival beloven voor die dertigste editie een topprogramma. Want het jazzfestival is dit jaar ook gastheer voor de finale van de internationale wedstrijd B-jazz. Daarin spelen zes finalisten waaronder twee Belgische artiesten. 

Jazzfestivals vinden plaats in de zomer tussen het groen. Met die achterliggende gedachte werd Jazz in 't park voor de eerste keer georganiseerd in het Zuidpark van Gent in 1994. Jazzkenner Karel van Keymeulen heeft alle edities meegemaakt en heeft het festival zijn evolueren. 

Karel Van Keymeulen, Jazz in 't Park: "Ja, ik denk dat het festival gegroeid is, ook professioneler is geworden. De muziek is natuurlijk ook veranderd in een loop van dertig jaar. Jazz is een universele taal die voortdurend wordt aangepast en veranderd. En dat hoor je ook wel in de bands die op het podium staan; nieuwe culturen zijn binnen gesijpeld en ook nieuwe muziek vormen". 

Het Gentse stadsfestival Jazz in 't park blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Het belooft een topeditie te worden, klinkt het bij de organisatie. De grootste naam op de affiche dit jaar is Belgische jazzlegende Philip Catherine, die meteen ook het festival afsluit op 10 september. Uniek dit jaar is dat de 43ste finale van de internationale jazzwedstrijd, B-jazz,naar Gent komt.  Bij de zes finalisten zitten ook twee Belgische artiesten. 

Karel Van Keymeulen, Jazz in 't Park: "Jazz in 't park werkt dit jaar samen met de vzw Muziekmozaïek  die jaarlijks B-jazz Contest organiseert. Dat is een wedstrijd waarin jonge, talentvolle bands worden geselecteerd. het is ook internationaal; er zitten Nederlandse band bij, Spaanse, Italiaanse. Ze werken ook samen met een aantal festivals. Dat is er nu ingeschoven en dat geeft een waarde want dat zijn de jonge muzikanten, de talenten in aantocht. De muzikanten die morgen furore zullen maken op het podium.

 Jazzliefhebbers kunnen van 7 tot 10 september terecht in het Voorhavenpark in Gent> De volledige programmatie kan je terugvinden op de website.