woensdag 6 december
6°C
175 km

Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge overleden

Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge is overleden op 79-jarige leeftijd. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité bekendgemaakt. Rogge werd geboren in Gent, maar woonde in Astene bij Deinze. Burgemeester Jan Vermeulen noemt hem "de grootste Deinzenaar ooit".

Jacques Rogge was zelf een succesvol sporter. Eerst in het rugby, nadien in het zeilen. Voor die sport vertegenwoordige hij ons land drie keer op de Olympische Spelen. In 1989 werd hij voorzitter van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en in 2001 werd hij voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité). Dat bleef hij tot 2013.

Mister Clean
Als voorzitter zorgde hij voor meer transparantie binnen het IOC en voerde hij ook de strijd tegen doping op. Het leverde hem de bijnaam "Mister Clean" op. Huidig IOC-voorzitter Thomas Bach op de website van het IOC: "Rogge zal vooral herinnerd worden voor zijn inspanningen om jeugdsport te promoten en om de Jeugd Olympische Spelen in het leven te roepen. Ook in de strijd tegen doping was hij niet aflatend."

Rouwregister in woonplaats Deinze
Rogge werd geboren in Gent, waar hij ook geneeskunde studeerde. Hij werd sportchirurg en verhuisde naar Astene bij Deinze. Burgemeester Jan Vermeulen betuigt zijn medeleven op Twitter: "Ik verneem het overlijden van stadsgenoot, grootste Deinzenaar ooit en voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge. Onze stad opent morgen een rouwregister. Veel troost en steun aan de familie."