zaterdag 15 juni
18°C
11 km

Voor Gent wil er zijn voor elke Gentenaar

Wat al een tijdje in de lucht hing, is gisteren officieel gemaakt. Open VLD en Vooruit trekken in 2024 samen naar de Gentse kiezer. Mathias De Clercq zal de lijst 'Voor Gent' trekken gevolgd door Astrid De Bruycker. Er keert ook een oude bekende terug naar Gent; Vlaams parlementslid van Vooruit Freya Van de Bossche. Zij staat op plaats vier. Met de terugkeer van paars lijkt de volgende coalitie al vast te liggen voor Open Vld en Vooruit. 

De fusie tussen Open Vld en Vooruit is in Gent al langer bekend gemaakt maar nu is de stadslijst dus officieel met huidig burgemeester Mathias De Clercq op kop. De leden van Open Vld en Vooruit keurden gisteren de samenwerking goed. Langs de liberale kant was er slechts één tegenstem, bij de socialisten verliep het moeizamer maar ook daar kwam uiteindelijk een meerderheid uit van ruim 80 procent. Meteen het einde van het kartel Groen-Vooruit. Hier denken ze volop aan paars. 

Mathias De Clercq (Open VLD), burgemeester stad Gent: "We besturen met vier partijen op dit moment en we hebben ook al met vier partijen tegen elkaar gezegd dat we heel constructief en positief gaan blijven samenwerken. Ik wil ook absoluut verder kunnen besturen, er zijn nog heel wat uitdagingen in Gent voor vele Gentenaars. Daar gaan we conform ons bestuursakkoord verder werk van maken en dan natuurlijk zijn het verkiezingen en gaan liberalen en socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen naar de kiezer en ik hoop dat de kiezers ons massaal steunen en in een pole-position brengen". 


Burgemeester Mathias De Clercq wil met deze samensmelting zichzelf opvolgen in het stadhuis. Het is nu afwachten of de Gentenaars zich kunnen vinden in de visietekst van dit paarse verhaal. 

Astrid De Bruycker, Vooruit: "Voor Gent is niet tegen iets of tegen iemand, Voor Gent is vooral voor de Gentenaars, voor onze stad. Wij willen terug dynamiek krijgen in die stad. We hebben getoond dat samenwerken, dat dat werkt. Dus als je kijkt hoe dat we hier in Gent die coronacrisis hebben kunnen bheren omdat zoveel Gentenaars vrijwillig of als personeelslid van de stad, als ondernemer de handen in elkaar hebben geslagen en gezorgd hebben dat we die periode doorgeraaktendan weet je als we samenwerken als Gentenaars dan is alles mogelijk en dat is wat wij willen tonen als socialisten en liberalen met Voor Gent, dat samenwerken werkt".