vrijdag 29 maart
14°C
183 km

Is Vlaanderen klaar voor de kikkererwt?

Is Vlaanderen klaar voor de kikkererwt? Dat is wat de Arteveldehogeschool de komende 2 jaar gaat onderzoeken. Samen met een aantal grote partners zal de school bekijken of een Vlaams geteelde kikkererwt economisch rendabel kan worden en wat de voorwaarden daarvoor zijn. 

Kikkererwt, keker, kekererwt of garbanzo. Hoe je het ook noemt, het zou kunnen dat je de peulvrucht over een aantal jaar massaal in de winkel ziet liggen. De Arteveldehogeschool start na de paasvakantie met een nieuw onderzoeksproject, gesteund door het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, om te kijken of er een markt bestaat voor het eiwitproduct. 

"Hoeveel willen we betalen?"
"De Vlaamse kikkererwt is momenteel nog altijd een stukje duurder dan de geïmporteerde kikkererwt", vertelt Marieke Franck, onderzoeker Business en Management aan de Arteveldehogeschool. "Wat wij eigenlijk willen weten is, wat is de bereidheid tot betalen? Maar ook, wat zijn eventueel de barrières en hefbomen binnen die schakels van die keten? Dat kan technisch zijn, dat kan esthetisch zijn."

Ideale voorwaarden worden uitgezocht in Zwalm
De onderzoeksgroep werkt daarvoor samen met een hele reeks partners uit de volledige keten, zoals onder andere met kikkererwtenteler Thomas Truyen. Hij startte twee jaar geleden in Zwalm met de teelt van kikkererwten en zal mee zoeken naar de ideale voorwaarden voor een Vlaamse kikkererwt. "Moesten we een nieuwe teelt in België, of in Vlaanderen kunnen lanceren" vertelt Truyen, "dan blijft het uiteraard niet bij mij en zijn er nog veel andere landbouwers die daar dan in de toekomst van kunnen genieten."